Producerea si instalarea obiectelor de mobilier sunt procese in care atentia la detalii este esentiala. Selectarea materialelor si accesoriilor, dar si montarea lor corecta sunt cruciale pentru ca piesele de mobilier rezultate sa aiba aspectul dorit si eficienta asteptata, dar si sa reziste in timp cat mai bine, fara a-si pierde din functionalitate.

Printre cele mai importante piese ale obiectelor de mobilier sunt balamalele. Exista mai multe tipuri de balamale, fiecare cu particularitati specifice. Din acest articol, poti sa afli cum se clasifica acestea, in functie de criterii precum modul de montaj sau unghiul de deschidere, cum se aleg corect si cum se face montajul lor.

Principalele tipuri de balamale pentru mobila

Balamalele pentru mobilier sunt dispozitive de fixare care permit deschiderea si inchiderea usilor sau a sertarelor pieselor de mobilier in mod controlat. Ele se monteaza intre panourile mobilei si usi sau sertar, asigurand stabilitatea si functionalitatea piesei de mobila. Balamalele sunt importante pentru ca faciliteaza miscarea fara efort a usilor sau a sertarelor. 

De asemenea, ele asigura integritate structurala a corpurilor de mobilier si contribuie la aspectul estetic al acestora. Alegerea balamalelor potrivite este foarte importanta pentru un design durabil, functional si estetic al mobilierului. Exista mai multe tipuri de balamale, in functie de diverse criterii.

Dupa modul de montaj

  • Balamale ascunse – sunt montate in interiorul usii si corpului de mobilier, ramanand complet invizibile. Sunt potrivite pentru proiectele de mobila minimalista, moderna.
  • Balamale semiascunse – o parte a balamalei ramane vizibila, ceea ce ofera mobilierului un aspect mai traditional.
  • Balamale expuse – sunt complet vizibile pe ambele parti ale usii si corpului de mobila. Sunt robuste si se pot folosi inclusiv pentru usile grele.

Imagine de J.M Read pe Unsplash.com

Dupa unghiul de deschidere

  • Balamale standard – sunt balamale care permit o deschidere a usilor la un unghi de 90 de grade.
  • Balamale cu unghi larg – sunt mai permisive, permitand deschiderea usilor la unghiuri de pana la 180 de grade sau mai mult.
  • Balamale pivotante – sunt balamale care permit deschiderea usilor la unghiuri de 360 de grade.

Alte tipuri de balamale

  • Balamale cu amortizare – previn trantirea usilor, permitand o inchidere lenta si lina.
  • Balamale reglabile – permit ajustarea pozitiei usii, dupa montare.
  • Balamale pentru usi de sticla – special concepute pentru fixarea usilor din sticla.
  • Balamale pentru profil de aluminiu – se folosesc pentru instalarea usilor din aluminiu.

Sursa foto: newedge.ro

Balamalele pentru mobilier pot diferi si in functie de materialele din care sunt produse. In prezent, cele mai multe modele de balamale pentru mobila sunt produse din zinc si otel. In cele ce urmeaza, poti sa afli care sunt criteriile in functie de care se pot selecta balamalele potrivite pentru piesele de mobilier moderne.

Tipuri de balamale – cum se aleg balamalele pentru mobila

Alegerea balamalelor potrivite poate sa para un detaliu minor, dar in realitate aceste accesorii pentru mobilier pot face o diferenta majora in aspectul si functionalitatea pieselor de mobila. Iata ce trebuie sa stii despre cum se aleg balamalele, raportat la clasificarea lor in functie de tipul de montaj:

Balamalele ascunse – sunt ideale pentru generarea unui aspect curat si modern al mobilei. Ele se monteaza pe interior, pentru a nu fi vizibile din exterior cand usile sau sertarele sunt inchise. Este important sa se tina cont, atunci cand se aleg balamale ascunse, de greutatea usii si sertarelor. Balamalele ascunse pot necesita suport suplimentar, pentru a putea mentine mobilierul in pozitie si pentru a asigura functionarea corecta a balamalelor pe termen lung.

Imagine de Clay Elliot pe Unsplash.com

Balamalele semiascunse – sunt o optiune considerata intermediara, fiind partial vizibile. Sunt o alegere recomandata in cazul mobilierului cu aspect traditional sau clasic, unde se doreste o estetica ceva mai discreta decat ceea ce pot oferi balamalele expuse.

Balamalele expuse – sunt cele mai vizibile si se monteaza pe exteriorul mobilierului, fiind perfecte pentru piesele de mobilier cu aspect industrial sau rustic. In cazul acestor piese, balamalele sunt integrate in designul general, pentru a crea un aspect expresiv si distinct. 

Balamalele expuse pot fi disponibile intr-o varietate de stiluri si finisaje, ceea ce le transforma in elemente de design de sine statatoare. Totusi, acestea nu ofera discretie si pot sa afecteze aspectul general al mobilierului.

In functie de tipul proiectelor de mobilier, alegerea balamalelor se poate face prioritizand criteriul unghiului de montare. Iata cum si cand se aleg balamale standard, cu unghi larg si pivotante:

Balamalele standard – sunt cele mai comune si se pot folosi intr-o varietate foarte larga de aplicatii de mobilier. Permitand deschiderea usilor la un unghi de 90 de grade, balamalele standard sunt potrivite pentru mobilierul cu usi si sertare care se deschid in mod conventional. Ele sunt o alegere solida pentru majoritatea aplicatiilor de amenajare a mobilierului.

Balamalele cu unghi larg – sunt concepute pentru a permite deschiderea usilor sau a sertarelor la un unghi dublu, comparativ cu cele standard. Acest lucru este foarte util in cazul mobilierului care necesita acces mai larg sau care este pozitionat in spatii mici, acolo unde este dificil sa se deschida in mod complet usile sau sertarele. 

Balamalele cu unghi larg pot fi ajustate pentru a permite deschiderea la un unghi mai mare, oferind functionalitate si flexibilitate mobilierului. Se folosesc, de regula, in cazul mobilierului de bucatarie, dar si celui destinat spatiilor de depozitare sau pieselor din garaje si ateliere, care necesita acces facil la continutul interior.

Balamalele pivotante – sunt o optiune inovatoare pentru mobilierul care implica deschiderea usilor sau a sertarelor in unghiuri neobisnuite sau in spatii extrem de limitate. Balamalele pivotante permit usilor sau sertarelor sa se roteasca in jurul unui ax central, ceea ce permite deschiderea lor in unghi variabil, adaptabil, de pana la 360 de grade.

Se folosesc, in general, pentru mobilierul montat in colturi sau in spatii inguste, acolo unde deschiderea usilor sau a sertarelor in unghi standard ar fi greoaie sau chiar imposibila. Balamalele pivotante pot sa ofere o solutie eleganta si deosebit de practica pentru proiectele de amenajare a mobilierului in care se urmareste maximizarea spatiului disponibil. 

Pe langa aceste optiuni de balamale, exista si alte variante recomandate in diverse circumstante. Este vorba despre urmatoarele categorii: 

Balamale cu amortizare – sunt ideale pentru mobilierul care necesita o inchidere lenta si controlata a sertarelor sau usilor. Balamalele din aceasta categorie sunt dotate cu un mecanism de amortizare care incetineste miscarea usii sau a sertarului, inainte de a se inchide complet, prevenind astfel loviturile sau zgomotele puternice si oferind o inchidere lina si silentioasa. 

Balamalele cu amortizor se folosesc la producerea si montarea mobilierului de bucatarie, dar si a celui din bai sau dormitoare. De altfel, ele sunt o alegere excelenta pentru orice piese de mobilier deschise si inchise in mod frecvent, contribuind la prelungirea duratei de viata a mobilei si oferind un nivel crescut de confort. 

Balamalele reglabile – sunt esentiale in proiectele de mobilier care necesita ajustari precise, cu scopul de a asigura o functionare corecta si o aliniere adecvata a usilor sau a sertarelor. Aceste balamale permit reglaje in trei dimensiuni: inaltime, lateral si adancime. 

Astfel, instalatorul mobilei poate corecta usor deficientele in instalarea mobilierului. Balamalele reglabile sunt recomandate pentru proiectele de mobilier personalizat sau cel care se instaleaza in spatii neuniforme ori pe suprafete neregulate.

Imagine de Francesca Tosolini pe Unsplash.com

Balamalele pentru usi de sticla – sunt concepute special pentru a sustine usile din sticla si a permite deschiderea lor intr-o maniera sigura si eleganta. Balamalele pentru usi de sticla sunt produse din materiale transparente sau cu finisaje subtile, astfel incat sa se integreze usor in designul modern al mobilierului cu usi de sticla. 

Ele sunt potrivite pentru mobilierul care impune un aspect deschis, aerisit, precum vitrinele, dulapurile cu sticla sau orice alt mobilier cu elemente de sticla decorative.

Balamalele pentru profile de aluminiu – sunt proiectate pentru a fi folosite la montarea mobilierului produs din aluminiu, aluminiu extrudat sau profile din aluminiu anodizat. Aceste balamale sunt optimizate astfel incat sa poata oferi o conexiune solida si stabila intre profilele de aluminiu si usile sau sertarele mobilierului.

Acest tip de balamale asigura o functionare fara probleme si o estetica moderna si industriala. Sunt potrivite pentru dulapuri din aluminiu, rafturi sau orice alta piesa care foloseste acest metal in constructia sa.

Atunci cand alegi balamalele pentru mobilier, este important sa iei in calcul, pe langa modul de montaj sau unghiul de montare si calitatea si durabilitatea lor, precum si compatibilitatea cu designul si functionalitatea piesei de mobila. Utilizatorilor casnici le este recomandat sa consulte un specialist in amenajarea mobilierului sau sa discute cu un designer.

Informații utile despre montarea si reglarea tipurilor de balamale pentru mobila

Odata alese balamalele potrivite, este necesar sa se cunoasca si cum se fac montarea si reglarea lor. De altfel, montarea si reglarea balamalelor pentru mobilier reprezinta un aspect foarte important in asigurarea functionarii corecte a mobilierului si chiar in prelungirea duratei de viata a pieselor. Fiecare tip de balamale necesita o atentie speciala, pentru a asigura o functionare corecta si un aspect estetic placut al pieselor de mobila.

Balamalele ascunse

Montare – balamalele ascunse sunt montate in interiorul mobilierului, cu ajutorul unor suruburi speciale care se fixeaza in panoul lateral al carcasei mobilei si pe interiorul usii sau sertarului. Instalarea este recomandat sa se faca cu o autofiletanta, actionata cu grija, astfel incat sa nu fie afectata integritatea peretelui mobilierului sau a usii.

Reglare – reglarea balamalelor ascunse poate fi realizata prin intermediul suruburilor de ajustare de pe suprafata balamalelor. Aceste suruburi permit ajustarea in inaltime, pe lateral si in adancime. Ajustarea precisa a balamalelor asigura o inchidere uniforma si o aliniere corespunzatoare a usilor sau sertarelor.

Sursa foto: newedge.ro

Balamalele semiascunse

Montare – balamalele semiascunse sunt montate astfel incat sa fie partial vizibile din exterior, cu ajutorul suruburilor speciale. Acestea se prind de partea exterioara a carcasei mobile, dar si pe partea interioara usii sau a sertarului.

Reglare – la fel ca in cazul balamalelor ascunse, balamalele semiascunse permit o reglare in trei dimensiuni: pe inaltime, pe lateral si in adancime. Reglajul precis este foarte important, iar ajustarea suruburilor se face cu surubelnita, pentru miscari controlate.

Balamalele expuse

Montare – balamalele expuse sunt instalate pe exteriorul mobilierului cu suruburi care sunt prinse direct atat pe suprafata exterioara a carcasei mobilei, cat si pe cea a usii sau sertarului instalat.

 

Reglare – reglarea balamalelor expuse se face tot cu ajutorul suruburilor de ajustare disponibile pe suprafata balamalelor. Acestea permit ajustarea pe inaltime, lateral si adancime, pentru a asigura inchiderea uniforma, dar si aspectul estetic placut al mobilei. 

Din punct de vedere estetic, reglarea precisa a balamalelor expuse este mai importanta decat a celorlalte tipuri, deoarece acestea sunt 100% vizibile. Un montaj si un reglat eronate vor rezulta in balamale strambe, vizibile cu ochiul liber.

Balamalele cu amortizare

Montare – balamalele cu amortizare se monteaza asemanator cu cele standard, insa includ un mecanism de amortizare care va incetini miscarea usilor sau sertarului. Este important ca acesta sa fie prins in suruburi conform indicatiilor producatorului.

Reglare – cele mai multe balamale cu amortizare vin cu optiuni de reglare a vitezei de inchidere si a rezistentei, care pot fi ajustate in functie de preferintele utilizatorului, pentru o inchidere lenta, silentioasa.

Balamalele reglabile

Montare – sunt montate in mod similar cu celelalte tipuri de balamale, dar includ puncte de ajustare multiple. Astfel, alinierea corecta a usilor sau a sertarelor devine posibila.

Reglare – acest tip de balamale permite reglaj precis pe inaltime, latime si adancime, astfel incat functionarea sa fie una corecta, iar estetica mobilierului sa nu fie afectata.

Balamalele pentru usi de sticla si profile de aluminiu

Montare – sunt balamale care trebuie montate cu mare atentie, pentru a nu afecta integritatea usilor din sticla sau a profilelor de aluminiu, sensibile la zgarieturi si socuri mecanice de orice fel. Este important sa se foloseasca uneltele potrivite si sa se respecte indicatiile producatorului.

Reglare – reglajul balamalelor pentru sticla se face cu deosebita atentie, dupa instalarea lor, astfel incat sa nu se ajunga la spargerea sau zgarierea sticlei. Si aluminiul poate fi zgariat sau indoit cu usurinta.

Imagine de Ksenia Makagonova pe Unsplash.com

Pe NewEdge.ro, poti gasi modele calitative de balamale pentru mobilier, precum si alte piese si accesorii precum sisteme de ridicare a usilor de mobila sau glisiere pentru sertar. Fie ca ai o fabrica de mobila, un atelier mic sau esti un gospodar care vrea sa instaleze pe cont propriu obiecte de mobilier, venim in sprijinul tau cu toate piesele si accesoriile esentiale.

In concluzie, acestea sunt principalele tipuri de balamale pentru mobila existente in prezent. Este important ca balamalele sa fie nu doar alese corect, ci si instalate si reglate in mod corespunzator, tinand cont de tipul pieselor pe care le completeaza si de indicatiile oferite de catre producatori.