Alegerea unei locuinte este un proces foarte important pentru orice persoana. Spatiul de locuit trebuie sa fie unul sigur, in care locatarii sa poata lucra, petrece timp liber sau sa se odihneasca in siguranta. De asemenea, locuinta trebuie sa fie si un spatiu confortabil, in care locatarii sa se simta bine, in largul lor. Exista mai multe tipuri de locuinte, de la case si penthouse-uri, pana la apartamente si garsoniere.

Garsoniera este cea mai limitata varianta din punctul de vedere al spatiului. Aceasta nu are decat o camera si este, de regula, construita pe o suprafata restransa. Pentru ca locatarii sa se poata bucura de confort, este crucial ca spatiul disponibil intr-o garsoniera sa fie gestionat in mod deosebit de eficient. In acest articol, vei putea afla mai multe informatii despre particularitatile garsonierei si despre cum se poate face o amenajare intr-un astfel de spatiu.

Amenajarea garsonierei – despre garsoniera, avantaje si dezavantaje

Garsoniera este un tip de locuinta compacta. Este vorba despre o locuinta care are o singura camera. Aceasta joaca rol de living, dormitor si, uneori, chiar si de bucatarie. Exista garsoniere tip open space, in care bucataria este parte din camera, insa sunt si alternative in care bucataria este separata de spatiul de locuit. De asemenea, baia este separata, la fel ca in cazul oricarei alte locuinte. 

In general, garsonierele sunt preferate de catre persoanele singure sau cuplurile fara copii, pentru ca ofera o solutie de locuire simpla si eficienta, mai ales in orasele mari si aglomerate. In continuare, poti sa descoperi care sunt principalele avantaje si dezavantaje ale garsonierelor, inclusiv informatii despre designul garsonierei.

Avantajele garsonierei

 • Economisirea spatiului – unul dintre cele mai mari avantaje ale garsonierei consta in faptul ca ele sunt limitate ca spatiu. Desi poate fi considerat si un dezavantaj, din motive pe care le vom dezvolta ulterior, spatiul restrans inseamna mai putin timp si efort dedicate curatarii si intretinerii locuintei, comparativ cu apartamentele mai mari sau cu casele pe unul sau mai multe etaje.

Poza de Joseph Albanese pe Unsplash

 • Costuri reduse – garsonierele sunt deseori mai accesibile din punct de vedere financiar, comparativ cu apartamentele mari sau casele. Atunci cand vrei sa cumperi o garsoniera sau chiar sa o iei in chirie, pretul pe care il vei plati are sanse foarte bune sa fie mai mic, comparativ cu cel implicat de locuintele mai mari. In plus, facturile la utilitati sunt mai mici la garsoniera.
 • Personalizare usoara – design-ul interior la garsoniera este mai usor de realizat, datorita dimensiunilor reduse. Pentru amenajari de garsoniere mici, eforturile financiare pentru personalizarea spatiului sunt reduse si accesibile oricui. De asemenea, la garsoniera, amenajarea este si mai ieftina, fiind necesare mai putine elemente decat in cazul unei locuinte cu mai multe incaperi.
 • Eficienta energetica – o garsoniera poate fi mai eficienta energetic decat apartamentele cu multe camere sau casele, deoarece implica mai putina energie pentru incalzit, iluminat si racit.

Poza de Andrea Davis pe Unsplash

 • Flexibilitate – pe langa ideile de amenajare la garsoniera mica, care implica eforturi si costuri mai mici decat in cazul locuintelor mai mari, multi oameni aleg astfel de locuinte si pentru ca sunt mai simplu de inchiriat sau de vandut in viitor. Flexibilitatea aceasta in mobilitate este deosebit de valoroasa pentru cei care pot avea nevoie sa se mute din cauza schimbarilor in viata personala sau a oportunitatilor profesionale.
 • Localizarea – in general, dezvoltatorii aleg sa construiasca garsoniere in zonele centrale ale oraselor, oferind acces usor la diverse servicii, precum transport public, magazine sau zone de agrement.
 • Minimalismul promovat – garsonierele amenajate modern tin cont de principiile stilului de viata minimalist. Concret, posesiunile inutile sunt reduse, iar locatarii se concentreaza pe lucrurile cu adevarat esentiale pentru existenta lor. Astfel, ei pot obtine si beneficii viitoare, evitand achizitiile impulsive de produse.

Dezavantajele garsonierei

 • Spatiu redus de depozitare – una dintre principalele provocari ale garsonierelor consta in spatiul limitat pentru depozitare. Este crucial ca amenajarile interioare de garsoniere sa fie facute in mod creativ, in vederea maximizarii spatiului disponibil.
 • Intimitate limitata – faptul ca amenajarea unei garsoniere presupune existenta unei singure camere, transforma intr-o misiune dificila separarea zonelor de dormit de cele de relaxare si gatit, ceea ce genereaza lipsa de intimitate. 
 • Confort redus pentru musafiri – garsonierele pot fi incomode pentru oaspeti, deoarece spatiul limitat poate sa faca dificila gazduirea lor in mod confortabil. Chiar si garsonierele amenajate inteligent nu sunt primitoare pentru mai mult de doua persoane, fara a sacrifica din confort si intimitate.

Poza de Francesca Tosolini pe Unsplash

In continuare, vom analiza in detaliu ce implica cele mai eficiente garsoniere mici amenajate conform principiilor moderne de design. Poti afla cum se alege mobilierul potrivit pentru decorarea garsonierei, dar si cum se pot produce pe cont propriu corpurile de mobilier care sa maximizeze pe deplin eficienta locului disponibil in locuinta ta de dimensiuni reduse.

Idei de amenajare pentru garsoniera – cum se alege mobilierul potrivit pentru garsoniera

Traind intr-o garsoniera, fiecare centimetru de spatiu are o importanta majora. Alegerea si aranjarea mobilierului potrivit au capacitatea sa transforme un spatiu mic intr-o locuinta deosebit de confortabila si perfect functionala. In cele ce urmeaza, poti afla cum sa alegi si apoi cum sa aranjezi mobilierul potrivit pentru gospodaria ta.

Alegerea mobilierului:

 • Masurarea si planificarea – primul pas este masurarea spatiului disponibil si efectuarea unui plan detaliat al camerei garsonierei. Toate modelele de garsoniere amenajate inteligent vizeaza inlaturarea ideii de spatiu irosit. Printr-o masurare corecta, vei sti exact ce dimensiuni de mobiler sa cauti si cum sa il pozitionezi, pentru a putea sa fructifici spatiul pe deplin.
 • Selectarea mobilierului modular si multifunctional – alege mobilier modular si multifunctional, precum canapelele extensibile sau pliabile, dar si mesele extensibile sau cu functii de depozitare. Aceste piese vor oferi mai multa flexibilitate in utilizarea spatiului.
 • Prioritizarea functionalitatii – intr-o garsoniera, functionalitatea este cheia. Alege mobilier care sa indeplineasca mai multe scopuri. Canapelele care se transforma in pat si mesele care pot fi folosite si pe post de birou sunt exemple foarte bune.

Poza de Durmuş Kavcıoğlu pe Unsplash

 • Optimizarea depozitarii – chiar daca vorbim despre o amenajare de garsoniera foarte mica, spatiul de depozitare este necesar. Astfel, este foarte bine sa investesti in piese de mobilier care ofera spatii de depozitare suplimentare, precum dulapuri cu sertare ascunse sau noptiere cu rafturi integrate. Acest lucru faciliteazå pastrarea spatiului organizat si foarte ordonat.
 • Alege mobilier pliabil si usor de mutat – mobilierul pliabil este foarte important, deoarece este usor de deplasat si ofera flexibilitate in configurarea unui spatiu restrans. Nu uita ca nevoile locatarilor de garsoniere sunt schimbatoare, insa spatiul nu poate fi marit, asa ca este foarte bine sa poti jongla cu piesele de decor de garsoniera, inclusiv cu mobilierul.
 • Alese mobila in culori deschise – recomandarile expertilor in amenajare interioara a garsonierei vizeaza alegerea mobilierului in culori deschise si luminoase, pentru a crea o atmosfera deschisa si spatioasa in garsoniera. Culorile deschise reflecta lumina si fac ca spatiul sa para mai mare. Pe langa mobilier, si vopsirea peretilor ar trebui sa se faca tinandu-se cont de aceleasi principii.

Poza de Hutomo Abrianto pe Unsplash

 • Pune accentul pe calitate – intr-un spatiu de dimensiuni mici, calitatea mobilierului este foarte importanta. Alege piese de mobilier calitative, rezistente si durabile, care sa poata fi folosite pe termen lung.

Asezarea mobilierului:

 • Alege centrul atentiei – este ideal sa poti identifica un element central din camera, cum ar fi o canapea, o comoda sau un birou. Restul mobilierului poate fi asezat in spatiu prin raportarea la acest punct central, astfel incat sa se creeze un punct focal si un flux natural in spatiu.
 • Diviziuni vizuale – foloseste mobilierul pentru a crea separari intre diversele zone ale gospodariei. De exemplu, un raft mic pentru carti sau alte obiecte de decor poate separa zona de dormit de spatiul destinat activitatilor de zi.
 • Alege mobilier suspendat – poti folosi peretii pentru a amplasa mobilierul in stare suspendata, astfel incat spatiul de pe podea sa fie eliberat si sa poata fi maximizat in alte moduri.
 • Opteaza pentru mobilier inalt – mobilierul inalt poate crea iluzia unui tavan mai inalt, ceea ce poate face ca spatiul garsonierei sa para mai mare si mai aerisit.
 • Spatiu deschis sub mobilier – ideile de amenajare a unei garsoniere moderne includ si lasarea unui spatiu deschis sub mobilier. Altfel spus, este recomandat sa montezi sub rafturi patul sau canapeaua, pentru a crea un spatiu mai aerisit si pentru a face camera sa para mai mare.
 • Evita supraaglomerarea – fii atent sa nu supraaglomerezi spatiul cu prea mult mobilier. Alege doar piese esentiale, care sa iti satisfaca nevoile si sa iti permita sa te misti liber in camera.
 • Testeaza diverse configuratii – nu uita ca ai posibilitatea sa experimentezi cu diverse aranjamente ale mobilierului, pentru a gasi in final cea mai eficienta si functionala schema pentru spatiul tau.

Poza de Francesca Tosolini pe Unsplash

Poza de Francesca Tosolini pe Unsplash

Alegerea si aranjarea mobilierului intr-o garsoniera poate fi o provocare. Cu o planificare atenta si cu selectarea de piese de mobilier inteligente, poti transforma chiar si cel mai mic spatiu intr-un camin confortabil si functional. Ideile de mobilare a garsonierei pot include si producerea de mobilier propriu. 

Amenajarea garsonierei cu mobilier produs pe cont propriu

Daca ai posibilitatea sa iti produci propriul mobilier, fabricarea de piese potrivite pentru o garsoniera se face tinand cont de cateva principii importante. Iata de ce sa tii cont:

 • Planificare si design – si in acest caz, ai nevoie de un proiect foarte bine calculat. Masoara spatiul disponibil si creeaza schite sau desene pentru fiecare piesa de mobilier pe care vrei sa o construiesti.
 • Selecteaza materialele potrivite – alege materiale de calitate, care sa reziste trecerii timpului si uzurii. Poti sa apelezi la plastic si lemn, iar canturile sunt foarte importante. Alege canturi din PVC sau canturi ABS, ambele fiind rezistente la uzura. 
 • Foloseste glisiere pentru sertare – sertarele joaca un rol foarte important in cazul mobilierului de garsoniera, deoarece ofera un spatiu generos de depozitare, care nu se afla la vedere. Asigura-te  ca folosesti glisiere pentru sertar calitative, pentru a garanta functionarea fluida si fiabila a sertarelor.
 • Atentie si la balamelele pentru mobila – pentru usi si alte elemente mobile, este necesar sa folosesti balamale pentru mobila durabile si fiabile. Balamalele sunt disponibile in diverse tipuri si dimensiuni, asa ca alege-le pe cele potrivite pentru proiectul tau.
 • Foloseste unelte si echipamente potrivite – daca vrei sa produci pe cont propriu mobilier pentru garsoniera, asigura-te ca ai uneltele si echipamentele adecvate pentru construirea pieselor. Acestea pot include fierastraie circulare, pistoale de lipit, surubelnite etc.
 • Montarea si finisarea cu atentie – odata ce ai construit componentele mobilierului, asigura-te ca le finisezi si le montezi cu grija. Verifica daca toate elementele sunt drepte si nivelate.
 • Testarea si ajustarea – dupa ce mobilierul este complet asamblat, testeaza-l pentru a te asigura ca functioneaza asa cum iti doresti. Verifica daca sertarele si usile se deschid si se inchid usor si fara probleme. Ajusteaza orice detaliu necesar. 

Producerea mobilierului pe cont propriu poate fi o experienta satisfacatoare si creativa, mai ales cand ai de amenajat o garsoniera mica. Cu atentie la detalii si cu ajutorul unor materiale si tehnici adecvate, poti sa creezi piese personalizate, care sa se integreze perfect in spatiul limitat pe care il ai la dispozitie.

Poza de Eduardo Freire pe Unsplash

In concluzie, acestea sunt cele mai importante sfaturi de design pentru o garsoniera mica. Cu ajutorul acestor idei de mobila de garsoniera, poti fructifica la maximum fiecare centimetru din locuinta ta cu o singura incapere. Ideile de amenajare de garsoniere mici pot fi puse in practica atat prin achizitia unui mobilier recomandat pentru astfel de locuinte, dar si prin construirea pe cont propriu a pieselor de mobilier. Pe NewEdge.ro gasesti tot ceea ce iti trebuie pentru a pune in practica ideile de decorare la garsoniera, producand chiar tu piese de mobilier practice, specifice proiectelor de amenajari de garsoniere moderne.