Newedge » Blog » Materiale și Tehnici în Mobilier » Ce e MDF? Ce inseamna, la ce este utilizat si care sunt avantajele si dezavantajele acestui material?
Ce e MDF? Ce inseamna, la ce este utilizat si care sunt avantajele si dezavantajele acestui material?

Placa fibroasa cu densitate medie, cunoscuta in mod obisnuit ca MDF, este un material versatil, utilizat pe scara larga in domeniul prelucrarii lemnului si al constructiilor. Acesta a devenit tot mai popular datorita accesibilitatii, durabilitatii si usurintei in utilizare. In acest articol, vei putea afla ce este MDF, la ce este utilizat, tipurile de MDF, dar si avantajele si dezavantajele asociate cu acest produs din lemn prelucrat, pentru a putea lua o decizie informata atunci cand vrei sa utilizezi un astfel de material.

Ce inseamna MDF si la ce este utilizat?

Ce inseamna MDF si la ce este utilizat?

Placa de fibre lemnoase de densitate medie, sau MDF, este un produs prelucrat din lemn, versatil si frecvent utilizat, cunoscut pentru accesibilitatea, durabilitatea si adaptabilitatea sa. In continuare, poti afla ce este MDF, explorand gama de utilizari ale acestui material.

 • Ce este MDF?

MDF este abrevierea de la termenul ce provine din limba engleza, Medium Density Fiberboard, si este un tip de produs din lemn prelucrat. Spre deosebire de lemnul traditional, care este obtinut direct din copaci, MDF-ul este fabricat din fibre de lemn, ceara si rasina care sunt comprimate si incalzite pentru a crea panouri dense si uniforme. Acest proces are ca rezultat o suprafata neteda si consistenta, care face din MDF o alegere excelenta pentru diverse utilizari ce necesita materiale din lemn. Asadar, daca te-ai intrebat vreodata ce inseamna MDF la mobila, acum ai raspunsul.

MDF este cunoscut pentru densitatea sa medie, care se situeaza intre cea a placilor aglomerate (fie din aschii de lemn PAL, fie din fibre de lemn PFL) si a lemnului de esenta tare. Aceasta densitate medie contribuie la rezistenta si durabilitatea sa, permitandu-i, in acelasi timp, sa ramana relativ usoara in comparatie cu lemnul masiv. In plus, MDF este disponibil in diferite grosimi si dimensiuni, ceea ce il face extrem de usor de personalizat, pentru a se potrivi diferitelor cerinte ale proiectelor ce necesita astfel de materiale.

 • Utilizari ale MDF-ului

Versatilitatea si usurinta de utilizare ale placilor MDF au dus la adoptarea lor atat in mediul rezidential, cat si in cel comercial. Iata cateva dintre utilizarile sale cele mai comune:

 • Dulapuri

MDF-ul este un material popular pentru confectionarea dulapurilor de bucatarie si baie. Suprafata sa neteda ofera o panza ideala pentru vopsire sau laminare, permitand o varietate de posibilitati de design. Uniformitatea panourilor MDF asigura un aspect lustruit si profesional al dulapurilor;

 • Mobilier 

Multi producatori de mobilier si pasionati de bricolaj aleg MDF pentru a crea mese, scaune, rafturi si alte piese. Capacitatea sa de a sustine modele complicate si usurinta cu care poate fi modelat si sculptat, il fac o alegere preferata pentru constructia de mobilier. Pentru a proteja marginile fragile ale MDF-ului, multi producatori de mobilier folosesc canturi din PVC, canturi din ABS sau canturile pentru blatul de bucatarie, ceea ce ofera mai multa durabiltate acestor piese de mobilier;

 • Usi si muluri

MDF-ul este adesea folosit pentru usile de interior si mulurile decorative ale acestora, datorita durabilitatii si capacitatii sale de a mentine modele complicate de design. Aceasta utilizare a MDF-ului adauga o nota de eleganta spatiilor interioare;

 • Pardoseala 

Desi nu este materialul principal pentru pardoseala, MDF-ul poate fi folosit ca strat de baza pentru parchetul laminat sau din lemn de esenta tare, oferind o suprafata stabila si neteda pentru stratul superior, asigurand, in acelasi timp, longevitatea podelei;

 • Panouri de perete 

Panourile de perete MDF sunt o solutie rentabila pentru adaugarea de textura si design peretilor interiori. Indiferent daca sunt folosite in case rezidentiale sau in spatii comerciale, panourile MDF pot transforma peretii simpli in suprafete atractive, din punct de vedere vizual.

 • Arta si mestesuguri

Versatilitatea MDF-ului se extinde si in domeniul artei si mestesugurilor. Artistii si pasionatii de acest domeniu, il folosesc adesea ca panza pentru picturi, ca baza pentru sculpturi sau pentru crearea de rame personalizate, datorita suprafetei sale netede si usurintei de personalizare.

 • Carcase pentru difuzoare

In industria audio, MDF-ul este folosit frecvent in constructia de carcase pentru difuzoare. Densitatea si proprietatile sale acustice il fac o alegere excelenta pentru optimizarea calitatii sunetului.

 • Afisari de expozitie

Expozitiile comerciale sau expozitiile de arta prezinta, adesea, afisaje personalizate realizate din MDF. Capacitatea sa de a mentine vopseaua, laminatul sau printurile digitale contribuie la realizarea unor expozitii atragatoare si informative;

 • Productia de jucarii 

Producatorii de jucarii folosesc adesea MDF pentru realizarea de masini in miniatura, case de papusi si alte articole de acest fel. Eficienta costurilor si personalizarea acestuia sunt avantajoase, chiar si in domeniul productiei de jucarii;

 • Modele arhitecturale 

Arhitectii si designerii folosesc placile MDF pentru a crea modele arhitecturale si prototipuri. Precizia si usurinta de utilizare il fac un material ideal pentru reprezentarea proiectelor complexe de cladiri.

 • Cu ce se vopseste MDF?

Daca te-ai intrebat vreodata ce inseamna MDF vopsit, este timpul sa afli ca acest material e, de obicei, vopsit cu un grund pentru a sigila suprafata, urmat de o vopsea clasica sau o vopsea cu email de inalta calitate. Alegerea vopselei poate varia, dar vopselele pe baza de latex sau ulei sunt utilizate in mod obisnuit, datorita durabilitatii si aderentei lor la suprafata neteda a MDF-ului.

Asa cum poti observa, placa de fibre cu densitate medie (MDF) este un material versatil cu o varietate de utilizari, facand-o o parte integranta a industriilor de prelucrare a lemnului si constructii. Datorita suprafetei sale netede si uniforme, combinata cu durabilitatea de care da dovada, este ideala pentru multiple utilizari, de la realizarea dulapurilor de bucatarie pana la diverse modele arhitecturale. Fie ca esti un mester profesionist sau un pasionat de bricolaj, adaptabilitatea si accesibilitatea MDF-ului il fac o alegere excelenta pentru o multitudine de proiecte.

Tipuri de MDF si piese de mobilier confectionate din acest material

Tipuri de MDF si piese de mobilier confectionate din acest material

Placa fibroasa cu densitate medie (MDF) este un produs din lemn care poate fi de mai multe tipuri. Vezi si tu in continuare care sunt tipurile generale de MDF, dar si tipurile specifice de MDF si care sunt obiectele de mobilier confectionate din acest material:

 • Tipuri de MDF

MDF este disponibil in diferite tipuri, fiecare adaptat la cerintele specifice de utilizare. Intelegerea acestor tipuri este importanta pentru selectarea MDF-ului potrivit pentru proiectele tale. Doua tipuri principale sunt utilizate in mod obisnuit, cum ar fi:

 • MDF-ul standard

MDF-ul standard, denumit adesea „MDF obisnuit”, este cel mai utilizat tip. Este versatil si potrivit pentru numeroase aplicatii efectuate in interior. Iata care sunt caracteristicile sale principale:

 • Suprafata neteda: MDF-ul standard are o suprafata uniforma, neteda si plana, facandu-l ideal pentru utilizari care necesita vopsire, laminare sau furnir. Aceasta caracteristica permite un finisaj lustruit pentru dulapuri, mobilier si alte proiecte;
 • Usurinta de prelucrare: este relativ usor de taiat, modelat si sculptat acest tip de MDF standard, ceea ce il face o alegere potrivita pentru crearea de modele complexe de mobilier si componente interioare;
 • Accesibilitate: MDF-ul standard este mai rentabil, in comparatie cu lemnul masiv, devenind o optiune avantajoasa pentru diferite proiecte de prelucrare a lemnului.

Cu toate acestea, MDF standard are o limitare, nefiind potrivit pentru medii cu umiditate ridicata sau pentru utilizare in aer liber, deoarece se poate umfla sau deforma atunci cand este expus la apa sau umiditate.

 • MDF rezistent la umiditate

MDF-ul rezistent la umiditate, asa cum sugereaza si numele, este conceput special pentru a rezista la niveluri mai ridicate de umiditate sau la expunerea ocazionala la astfel de conditii. Iata care sunt caracteristicile sale:

 • Protectie suplimentara: in timpul procesului de fabricare, in fibrele lemnului sunt introdusi aditivi rezistenti la apa, facand acest tip de MDF mai rezistent la deteriorarea cauzata de umiditate;
 • Identificarea culorii: MDF-ul rezistent la umiditate se distinge, adesea, prin culoarea verde sau albastra, ceea ce ajuta utilizatorii sa-l identifice mai usor pentru utilizari specifice, in bai si bucatarii;
 • Durabilitate: datorita rezistentei sale sporite la umiditate, acest tip de MDF este o alegere potrivita pentru mediile in care MDF-ul standard nu ar putea sa functioneze prea bine;
 • Versatilitate: la fel ca MDF-ul standard, variantele rezistente la umiditate ofera o usurinta similara de prelucrare si pot fi utilizate pentru diverse aplicatii de interior.

Acesta este un tip de clasificare general al MDF-ului, conform caracteristicilor principale ale acestui material. Insa, de regula, MDF-ul este clasificat in functie de suprafata cu care este acoperit, dupa cum urmeaza:

 • MDF vopsit

MDF-ul vopsit este un material compozit fabricat din fibre de lemn comprimate si rasina, acoperit cu un strat uniform de vopsea. Acesta este folosit in industria mobilierului si a decorului interior pentru a crea suprafete netede, uniform colorate si rezistente. MDF vopsit ofera o estetica moderna si este folosit in numeroase proiecte de amenajare interioara.

 • MDF melaminat

Ce este MDF melaminat? Acesta difera de MDF vopsit prin faptul ca este acoperit cu un strat subtire de hartie melaminata, rezistenta la zgarieturi. Acest material este adesea utilizat pentru mobilier, blaturi de lucru si suprafete decorative. Este cunoscut pentru rezistenta sa la uzura si capacitatea de a oferi aspecte variate, inclusiv modele de lemn sau culori solide.

 • MDF infoliat

Pe de alta parte, MDF-ul infoliat este acoperit cu un strat subtire de folie PVC decorativa, care imita lemnul sau alte texturi. Este utilizat in industria mobilierului si a amenajarilor interioare pentru a oferi aspectul lemnului real sau altor finisaje decorative, combinand estetica cu durabilitatea.

 • MDF furniruit

MDF furniruit este un material MDF acoperit cu foi subtiri din furnir de lemn real, precum  stejar, fag, nuc, cires, frasin etc. Prin urmare, MDF furniruit imbina durabilitatea si uniformitatea MDF-ului cu aspectul si calitatea lemnului natural. MDF furniruit este folosit in productia de mobilier de inalta calitate si elemente de design interior versatile si interesante.

 • Obiecte de mobilier fabricate din MDF

Placa fibroasa cu densitate medie (MDF), fiind un produs versatil din lemn de inginerie, este utilizat la crearea diferitelor articole de mobilier datorita accesibilitatii, durabilitatii si adaptabilitatii sale. Iata cateva articole de mobilier comune, care sunt adesea realizate din materiale de tip MDF:

 • Rafturi de carti

MDF-ul este folosit frecvent pentru a crea rafturi de carti de diferite dimensiuni si modele. Suprafata sa neteda permite personalizarea prin vopsire sau furnir si poate sustine un numar substantial de carti si obiecte decorative;

 • Mese de sufragerie 

Mesele de sufragerie produse din MDF au diverse forme, stiluri si finisaje. Sunt cunoscute pentru accesibilitatea lor si pentru capacitatea de a fi personalizate pentru a se potrivi cu diferite teme de decor interior;

 • Cadre de pat

MDF este folosit pentru a crea rame, cadre si tablie de pat. Acest material permite realizarea unor modele complicate si poate fi finisat pentru a semana cu diferite tipuri de lemn sau vopsit pentru a se potrivi cu decorul dormitorului.

 • Birouri

Birourile sunt adesea realizate din MDF. Rezistenta materialului si optiunile de personalizare il fac o alegere potrivita pentru aceste spatii de lucru;

 • Comode/suporturi TV 

MDF este adesea folosit pentru a crea comode, respectiv suporturi TV, ce pot suporta greutatea televizoarelor si a diferitelor echipamente media, oferind, in acelasi timp, spatiu pentru depozitare si organizare a altor obiecte decorative;

 • Masute de cafea

Masutele de cafea din MDF vin intr-o varietate de forme si dimensiuni, adesea cu compartimente de depozitare sau rafturi. Suprafata lor neteda permite obtinerea unui design creativ si diverse optiuni de finisare;

 • Mobilier pentru copii

MDF-ul este folosit, in mod obisnuit, pentru a crea mobilier pentru copii, inclusiv patuturi, mese de infasat si mobilier pentru camera de joaca. Optiunile sale de personalizare permit realizarea unor modele creative si placute;

 • Rafturi suspendate

Placile MDF sunt folosite pentru a crea rafturi suspendate, care pot fi montate pe pereti in scop decorativ sau ca depozitare suplimentara in diverse incaperi;

 • Vitrine

Vitrinele din MDF cu usi din sticla sunt folosite pentru a prezenta obiecte de colectie, portelan sau alte articole. MDF ofera un cadru stabil si atractiv pentru astfel de afisaje;

 • Oglinzi

Oglinzile cu rame, fie pentru bai sau in scop decorativ, au adesea rame din MDF. Rama poate fi proiectata pentru a se potrivi cu imprejurimile oglinzii;

 • Mobilier de exterior

Desi nu este la fel de comun ca precedentele piese de mobilier, unele produse de mobilier pentru exterior, cum ar fi mesele si scaunele de terasa, pot include componente din MDF, care sunt tratate special pentru a rezista la umiditate si intemperii.

Versatilitatea si rentabilitatea MDF-ului il fac o alegere populara pentru o gama de articole de mobilier. Capacitatea sa de a face fata la modele si finisaje complexe le permite designerilor si producatorilor de mobilier sa creeze piese care indeplinesc diverse cerinte estetice si functionale. 

Cu ce avantaje si dezavantaje poate veni MDF?

Cu ce avantaje si dezavantaje poate veni MDF?

Placile MDF, precum si celelalte materiale, pot avea, pe langa multitudinea de avantaje, si unele dezavantaje. Este esential sa tii cont de aceste aspecte, in functie de nevoile tale pentru care utilizezi aceste materiale. Iata care sunt principalele avantaje si dezavantaje ale placilor MDF:

 • Avantajele MDF-ului

Pacile MDF ofera mai multe avantaje, printre care:

 • Suprafata neteda: MDF are o suprafata constanta neteda, care este perfecta pentru vopsire sau aplicarea laminatelor. Acesta ofera un aspect lustruit si calitativ produselor finite;
 • Accesibilitate: MDF-ul este mai rentabil decat lemnul masiv, ceea ce il face o optiune atractiva pentru proiecte care tin cont de buget;
 • Versatilitate: poate fi usor modelat, taiat si sculptat, permitand realizarea unor modele complexe si creatii personalizate;
 • Uniformitate: placile MDF sunt consistente ca densitate si grosime, asigurand stabilitate si predictibilitate in proiectele de prelucrare a lemnului.
 • Dezavantajele MDF-ului

Desi MDF are numeroase avantaje, are si unele dezavantaje, printre care:

 • Nepotrivit pentru conditii cu umiditate crescuta: MDF standard se poate umfla sau deforma atunci cand este expus la umiditate, ceea ce il face nepotrivit pentru utilizarea in aer liber sau medii cu umiditate ridicata.
 • Greutate: MDF-ul este mai dens decat PAL-ul, dar este mai usor decat lemnul masiv, ceea ce poate fi luat in considerare in anumite utilizari;
 • Margini slabe: marginile MDF-ului pot fi vulnerabile la deteriorare, insa prin utilizarea canturilor se poate remedia si acest aspect.

In orice caz, trebuie sa tii cont de avantajele si dezavantajele MDF-ului, in functie de modalitatea in care utilizezi acest material, astfel incat sa iei decizia potrivita pentru proiectele tale care necesita lemn prelucrat.

In concluzie, placa fibroasa cu densitate medie (MDF) este un produs din lemn prelucrat remarcabil, care si-a gasit locul in diferitele aspecte ale vietii noastre de zi cu zi. MDF ofera o alternativa accesibila si versatila la lemnul masiv, cu utilizari ce variaza de la dulapuri pana la jucarii pentru copii. Intelegerea avantajelor si dezavantajelor MDF-ului, precum si a tipurilor sale, cum ar fi MDF-ul standard si cel rezistent la umiditate, te poate ajuta sa iei decizii informate pentru proiectele tale de prelucrare a lemnului si/sau de constructii. Indiferent daca produci mobilier, vrei sa iti modernizezi casa sau iei in considerare optiuni mai ecologice de constructii, MDF-ul este un material care merita explorat.

Sursa foto: Freepik.com

Categorii care te-ar interesa