Newedge » Blog » Restaurare și Recondiționare Mobilă » Secretele unui finisaj impecabil: cum alegi si aplici canturile pentru mobila ta
Sursa foto: Freepik.com
Cand esti implicat intr-un proces de amenajare care presupune si alegerea sau inlocuirea unor piese de mobilier, esti atent la cateva detalii legate de calitatea si aspectul mobilierului. Acestea trebuie sa se subordoneze stilului de amenajare abordat, dar sa si respecte regulile de fabricatie care sa ii asigure rezistenta si durabilitatea in timp.
In general se aleg piese de mobilier realizate din PAL sau MDF indiferent daca acestea sunt achizitionate in forma lor finala de la un producator sau comerciant de mobilier sau se fac pe comanda intr-un atelier de tamplarie. Motivul pentru care se prefera aceste doua materiale in locul lemnului ca materie prima, tine de costuri in primul rand. Cu toate ca mobilierul din lemn masiv a dovedit ca trece proba timpului rezistand chiar sute de ani, PAL-ul si MDF-ul sunt principalii jucatori de pe piata de mobilier. O piesa de calitate careia i se aplica si o ingrijire corespunzatoare va face parte din amenajarea unui spatiu ani de zile, chiar daca este realizat din PAL sau MDF.
Unul dintre criteriile de baza in realizarea unei piese de mobilier din materiale moderne tine de tipul de cant ales pentru a sigila marginile nefinisate ale placilor care, in urma debitarii, sunt brute, inestetice si neprotejate. Afla din acest articol care sunt tipurile de canturi pe care le poti alege, care este rolul acestora, dupa ce criterii alegi cantul pentru mobila perfect si metodelele de aplicare.
Cuprins:
ToggleTipuri canturi mobila
Piesele de mobilier realizate din PAL sau MDF au nevoie de o banda protectoare care se aplica pe muchiile placilor cu scopul de a le asigura rezistenta si protectia in fata zgarieturilor, socurilor, umezelii. Aceasta banda se numeste cant si se obtine dintr-o folie de hartie, plastic, lemn sau metal. Cantul pentru mobila are grosimi diferite, fiind disponibil intr-o varietate de culori si texturi, astfel incat asortarea acestuia cu mobilierul sa fie cat mai facila.
Canturi PVC
Acestea prezinta o mulțime de avantaje și sunt o opțiune atractiva și practica pentru producția de mobila. Canturile PVC sunt durabile și rezistente la uzura, ușor de instalat și de întreținut și sunt disponibile intr-o gama vasta de dimensiuni, culori si texturi. Astfel, cu ajutorul lor, se pot crea piese de mobilier unicat. Canturile din PVC sunt utilizate pentru finisarea marginilor pieselor de mobilier, cum ar fi dulapuri, rafturi, mese, birouri si multe altele. Ele pot fi taiate la dimensiunea potrivita, îndoite si lipite cu usurinta pentru a crea un aspect uniform si profesionist al mobilei.
Canturi ABS
Canturile ABS sunt realizate dintr-un plastic ceva mai dur comparativ cu cel din care sunt realizate canturile PVC, fiind un tip de cant apreciat în producția de mobilier. Cantul ABS este maleabil, cu care se poate lucra cu usurinta, este ignifug, are o rezistenta sporita la socuri, temperaturi ridicate si umiditate. De aceea este o alegere potrivita pentru mobilierul amplasat in baie sau bucatarie.
Cant melaminat
Acesta este o varianta populara, des folosita si se obtine din melamina saturata, acoperita cu lac. Desi este o solutie economica, acest tip de cant mobila este mai putin rezistent. Umezeala il va decoji, iar zgarieturile apar usor, astfel ca nu rezista mult timp. Cu toate acestea, multi aleg acest tip de finisaj datorita costurilor reduse si metodei simple de aplicare, ce poate fi realizata manual cu un feon sau fier de calcat.
Cant furnir
Cantul din furnir este realizat prin lipirea unor fasii subtiri de lemn intre ele. Cantul furnir se obtine de obicei din lemn de mesteacan, stejar, mahon, artar și nuc. Acesta are un aspect natural, ce te duce cu gandul la lemn si, de aceea, se potriveste mai bine la piesele de mobilier din lemn sau din materiale care imita lemnul.
Cant aluminiu
Dintre toate tipurile de canturi, cel din aluminiu are cea mai buna rezistenta fiind preferat pentru mobila de bucatarie. Acesta se gaseste de obicei atat cu finisaje mate cat si lucioase. Se intretine cu usurinta.
Rolul canturilor in finisarea pieselor de mobilier
Sursa foto: Freepik.com
Canturile mobila sunt componente indispensabile in cazul pieselor de mobilier fabricate din PAL sau MDF. Principalul motiv pentru care muchiile mobilierului trebuie acoperite cu aceasta banda realizata din melamina, PVC, ABS, furnir sau aluminiu il reprezinta necesitatea asigurarii durabilitatii si rezistentei pieselor de mobilier. Un cant aplicat corect va sigila muchiile piesei de mobilier, protejand-o de expunerea directa la factori cum sunt socurile sau umezeala care pot deveni usor cauza deteriorarii mobilierului.
Rolul practic al canturilor pentru mobila este completat de cel estetic. Un cant uni, unul texturat sau cu aspect de lemn, piatra sau metal, un cant mat sau lucios vor contribui la nota de stil a mobilierului ales pentru amenajarea spatiului dorit.
Cum alegi cantul potrivit pentru mobila ta
In momentul in care mobilierul ales trebuie realizat pe comanda, s-ar putea sa ti se ceara parerea in ceea ce priveste tipul de cant folosit pentru piesele realizate din placi de PAL sau MDF. Producatorul de mobilier se va ocupa de aspectul tehnic, legat de tipul de material ales pentru realizarea cantului cat si grosimea acestuia. Astfel, in cazul placilor de PAL al carui interior este mai grosier sau mai inchis la culoare, in functie de dimensiunile si nuanta aschiilor de lemn folosite pentru obtinerea lui, se va aplica un cant cu grosimea de 2mm. Aceasta grosime este recomandata si in cazul in care se doreste un aspect foarte neted al marginilor cat si o rezistenta mai sporita la lovituri sau zgarieturi. Partile mobilierului care nu sunt la vedere se vor acoperi cu un cant de 0,4mm grosime.
Datorita structurii interioare care este mai neteda la placile de MDF comparativ cu cele din PAL, cantuirea mobilierului realizat din MDF se poate face cu benzi a caror grosime sa fie de 1mm. Daca nu se doreste un aspect bombat al cantului, trebuie alese variantele cu grosimi mici, care vor contribui la aspectul linear si unitar al suprafetelor pieselor de mobilier.
Varietatea culorilor si texturilor specifice canturilor iti dau posibilitatea realizarii unor combinatii de tip ton pe ton sau contrastante. Pentru un aspect elegant, cantul trebuie sa fie intr-o culoare identica sau cat mai apropiata de cea a mobilierului. De regula, cantul se va subordona aspectului mat sau lucios specific mobilierului. Pentru contrast, se poate combina un cant lucios cu un finisaj mat al piesei de mobilier, avand aceeasi culoare sau una diferita.
Metode de aplicare canturi mobila
Tipul de cant ales – melamina, PVC, ABS, furnir sau aluminiu, este cel care dicteaza metoda de aplicare pe marginile mobilierului. Aplicarea cantului folosind o sursa de aer cald provenit de la un feon special sau de la fierul de calcat este metoda aleasa in cazul cantului din melamina, daca se alege varianta aplicarii manuale.
O alta metoda de aplicare a cantului este cea prin presare, intrebuintata in cazul canturilor PVC. Acestea se fixează intr-un canal scobit de-a lungul muchiei placii de PAL si ulterior se preseaza pentru o buna fixare.
Modalitatea cea mai simpla si eficienta prin care se pot aplica canturile pe marginile pieselor de mobilier consta in utilizarea unei masini speciale de cantuit. Lipirea se realizeaza cu un adeziv topit aplicat intre cant si muchie, prin presare. Cantul ABS, din furnir sau cel melaminat se pot aplica cu un astfel de utilaj automat.
In concluzie, aspectul mobilierului din locuinta ta cat si rezistenta in timp a acestuia sunt influentate de calitatea materialelor din care sunt realizate. Alege canturile pentru mobila de la New Edge, unde calitatea produselor si promptitudiea livrarii sunt asigurate de o echipa de profesionisti disponibila sa iti usureze munca.