Newedge » Blog » Materiale și Tehnici în Mobilier » Canturile pentru mobila: de ce sunt importante si cum le protejezi de uzura zilnica

Canturile pentru mobila: de ce sunt importante si cum le protejezi de uzura zilnica

Sursa foto: Freepik.com

     In procesul de fabricatie al mobilierul din PAL si MDF cantul este indispensabil. Cantul pentru mobila se prezinta sub forma unei benzi ce se aplica pe muchiile placilor din PAL și MDF din doua motive: primul are legatura cu  asigurarea protectiei si rezistentei piesei de mobilier in contact cu diversi factori care ii pot afecta integritatea, la care se adauga cel de-al doilea considerent si anume aspectul final si calitatea finisajelor, responsabile pentru partea estetica a mobilierului.

In industria mobilierului se folosesc mai multe tipuri de canturi, diferentele fiind facute de materialul din care sunt realizate, de culoare, textura, grosime si metoda de aplicare. Frumusetea unei piese de mobilier este reprezentata de calitatea materialelor folosite si de modul in care acestea trec prin procesul de transformare pana ajung la rezultatul final care ne va incanta ochiul si ne va determina sa alegem o piesa in defavoarea alteia.

Din ce sunt realizate canturile

     Avand aspectul unei benzi care se aplica pe marginile mobilierului din PAL si MDF, cantul pentru mobila are rolul de a oferi protectie impotriva zgarieturilor, caldurii, umezelii sau socurilor care pot afecta structura si aspectul materialului din care este fabricata mobila. Cantul este disponibil in grosimi diferite, cel mai subtire avand 0,4mm. Cu un cant care are o astfel de dimensiune trecerea de la frontul piesei de mobilier la muchiile acesteia va fi aproape insesizabila, mai ales daca nuanta cantului este identica cu cea a PAL-ului sau MDF-ului folosit. Gama variata de modele de cant mobila ne permite sa alegem intre canturi uni pana la cele care imita aspectul de lemn, piatra, metal sau cele cu efect 3D. 

     Ca si materiale, canturile se realizeaza din: melamina (o hartie speciala saturata), ABS, PVC, furnir sau aluminiu.

Cantul melaminat este obtinut din melamina (o hartie speciala, saturata) acoperita cu lac. Acest tip de cant mobila reprezinta solutia cea mai economa, dar si cea mai putin rezistenta. Un cant din melamina se va decoji in contact cu umezeala, se va zgaria usor si nu va rezista un timp indelungat. In ciuda acestor dezavantaje, multi il aleg ca varianta de finisare a marginilor pieselor de mobilier datorita costurilor reduse si a metodei simple de aplicare, care se poate realiza manual cu un feon special sau cu fierul de calcat. Totodata, cantul din melamina este solutia la care se apeleaza in momentul in care anumite piese de mobilier nu pot fi cantuite la utilaje speciale. 

Cantul ABS se obtine din plastic, a carui compozitie are o duritate mai mare comparativ cu cantul PVC. Calitatile specifice acestui material – este maleabil, ignifug, rezistent la socuri, la temperaturi crescute si umezeala, ecologic – il situeaza in topul preferintelor producatorilor de mobilier. Cantul ABS se aplica folosind un utilaj special pentru cantuit, prin lipirea cu adeziv pe suprafata muchiei placii de PAL sau MDF. Mobilierul prezent in spatille expuse la umezeala se va proteja pe margini cu cant ABS, asigurandu-i astfel protectia si rezistenta in contact cu aburii si apa.

Cantul PVC este realizat dintr-un plastic dur, rezistent la socuri si frecare si se aplica prin presare intr-un canal frezat in muchia PAL-ului. Acest tip de cant se poate aplica pe margine sau rasfrant pe cele doua fete ale placii. 

Canturile PVC sunt rezistente la coroziune, usor de utilizat si intretinut, disponibile in diferite culori si finisaje, flexibile si durabile. Utilizarea lor este o optiune economica si practica, dar trebuie sa se ia in considerare cerintele specifice ale proiectului pentru a asigura selectia adecvata a canturilor potrivite pentru sarcina de lucru.

Cantul din furnir se realizeaza din fasii subtiri de lemn preslefuite si lipite intre ele. Pentru obtinerea lui, se folosesc de regula urmatoarele tipuri de lemn: stejar, mesteacan, artar, nuc, frasin si mahon. Datorita aspectului, este varianta perfecta pentru piesele cu aspect de lemn. Ca si dezavantaje, nu prezinta o rezistenta crescuta atunci cand este expus la caldura.

Cantul din aluminiu este prezent mai ales pe piesele de mobilier din bucatarie si este preferat datorita calitatilor  legate de duritatea si rezistenta materialului. Disponibil in varianta mata sau lucioasa, aspectul cromat al aluminiului confera pieselor de mobilier un aspect modern.

Scopul canturilor pentru mobilier

Principalul motiv pentru care se aplica cantul la piesele de mobilier realizate din PAL sau MDF il reprezinta necesitatea de a proteja mobilierul de actiunea unor factori care ii pot afecta integritatea, cum ar fi caldura, umezeala, zgarieturile. Un cant de calitate, aplicat corespunzator va avea rolul de a asigura rezistenta piesei de mobilier, al carei aspect il si imbunatateste totodata.

Cele mai rezistente canturi sunt cele din ABS, atat datorita plasticului rezistent din care sunt obtinute cat si a metodei de aplicare care consta in lipirea cantului pe muchiile placii din PAL sau MDF folosindu-se o masina pentru cantuit.

Intretinerea canturilor mobilier

Modul in care este intretinut mobilierul conteaza in ceea ce priveste durabilitatea acestuia. Aceeasi atentie care se acorda fronturilor pieselor de mobilier, trebuie indreptata si asupra canturilor. Acestea se vor curata de praf cu o carpa moale, care sa nu le afecteze suprafata. In cazul necesitatii indepartarii unor pete, cum ar fi cele de grasime, de mancare uscata sau a petelor albe cauzate de apa, nu se recomanda folosirea unor materiale abrazive sau a unor solutii chimice care sa aiba in compozitie alcool, acetona sau clor, deoarece pot afecta aspectul cantului dar si al mobilierului.

Cum alegi cantul potrivit pentru mobila ta

Cum alegi cantul potrivit pentru mobila ta

Sursa foto: Freepik.com

Daca din punct de vedere tehnic lucrurile sunt lamurite in ceea ce priveste alegerea cantului in functie de materialul din care este realizat, de aspectul si grosimea acestuia, din punct de vedere estetic se pot obtine efecte vizuale interesante cu aceste elemente care acopera marginile mobilierului din PAL si MDF.

Combinatiile neastepate realizate intre culoarea sau textura mobilierului si cea a cantului ales pot reprezenta varianta la care poti apela in cazul in care doresti sa scoti in evidenta o piesa de mobilier. Un cant negru aplicat pe un mobilier gri va face piesa mai interesanta si iesita din tipar, spre exemplu. Liniile simple caracteristice unui mobilier modern pot fi evidentiate prin alegerea unui cant in contrast cu fronturile mobilierului. Combinatii de culori indraznete realizate intre cant si mobila se regasesc de regula in camerele si spatiile destinate copiilor.

Pentru a pastra nota de eleganta a unui spatiu nu se recomanda contraste cromatice puternice intre mobilier si cant. 

Un alt criteriu de care trebuie sa tii cont in alegerea tipului de cant folosit este legat de spatiul in care va fi aplasat mobilierul. Umezeala este inamicul cantului din melamina si a celui din PVC. Pentru zone ca bucataria sau baia este recomandat sa te orientezi spre variante de mobilier a caror cant sa fie realizat din ABS, spre exemplu. Totodata, actiunea umezelii asupra pieselor de mobilier din MDF nu este la fel de agresiva ca si in cazul mobilierului realizat din PAL. De aceea pentru bai se recomanda mobilierul din MDF cu cant ABS.

Daca ai parcurs acest articol stii ce criterii sa iei in calcul cand trebuie ales cantul potrivit pentru piesele de mobilier din PAL sau MDF. Chiar daca nu esti tu cel care produce mobilierul, macar ai informatiile necesare care te ajuta sa decizi ce fel de cant este cel mai potrivit pentru proiectul de amenajare care se desfasoara in locuinta ta. Nu uita de canturile de la New Edge disponibile intr-o varietate de culori, texturi si dimensiuni care pot fi asortate cu orice tip de placa din PAL sau MDF, astfel incat sa rezulte piese de mobilier care sa iti satisfaca asteptarile.

Categorii care te-ar interesa