Newedge » Blog » Design și Organizare Spații »
Bucataria este un spatiu esential, care se regaseste in fiecare locuinta. In acest spatiu ai posibilitatea sa iti desfasori diverse activitati, precum prepararea retetelor culinare favorite, servirea meselor principale ale zilei impreuna cu familia ta, in timp ce socializati si impartasiti experientele traite. Cu cat bucatariile sunt amenajate mai placut si intr-un mod optim, care sa respecte dimensiunile incaperii si stilul dorit, cu atat mai bine si confortabil te vei putea simti si tu in acest loc. Pe langa un design atractiv si estetic, nu trebuie sa omiti nici detaliile legate de functionalitatea fiecarui colt al bucatariei, cat si modalitatile eficiente de a proteja mobilierul de bucatarie.
Te invitam sa citesti mai departe acest articol, pentru a putea afla si tu mai multe idei, sfaturi si reguli de amenajare a bucatariei tale, in functie de dimensiunile si stilul pe care le are acest spatiu functional, interesant si relaxant.
Amenajarea bucatariei – sfaturi si reguli principale pentru amenajarea bucatariilor practice, durabile si interesante
Vrei sa adaugi un nou suflu bucatariei tale, prin reconditionarea sau renovarea incaperii si adaugarea unor noi piese de mobilier? Nimic mai simplu, daca vei tine cont de cateva reguli principale, care te vor putea ajuta sa realizezi un proiect de amenajare si decorare a bucatariei, tinand cont de spatiul pe care il ai la dispozitie in casa sau apartamentul tau. Cu atat mai mult ca, amenajarea unei bucatarii este un proces complex, ce implica atat aspecte functionale, cat si estetice. O bucatarie bine conceputa, amenajata si compartimentata, nu doar ca va oferi un spatiu potrivit pentru gatit, dar va imbunatati si eficienta acestui proces, pe langa posibilitatea de relaxare impreuna cu toti cei dragi tie.
Noi ne-am gandit la cateva reguli si sfaturi esentiale pentru amenajarea si designul bucatariei tale, care iti vor putea fi si tie de folos:
- incepe prin a-ti stabili bugetul pe care intentionezi sa il aloci pentru realizarea proiectului de amenajare interioara a bucatariei. Ia in calcul si pregatirea unei sume de rezerva, pentru a avea garantia ca poti sa iti indeplinesti planul in totalitate;
- dupa ce ai pregatit si verificat acest aspect important, iti recomandam sa masori dimensiunile bucatariei cu ajutorul unei rulete sau alt instrument util in acest sens. Astfel, indiferent daca trebuie sa te ocupi de decorul, respectiv amenajarea pentru o bucatarie mica, mai mare, la casa sau la apartament, vei avea garantia ca spatiul este utilizat in mod eficient. Un spatiu functional va fi intotdeauna mai confortabil si interesant;
- in continuare, este esential de stiut ca o bucatarie trebuie sa fie organizata astfel incat totul sa fie la indemana. Spre exemplu, o regula de design interior pentru amenajarea bucatariilor consta in conceptul de “triunghi de lucru”, care a fost dezvoltat la prestigioasa Scoala de Arhitectura din cadrul Universitatii din Illinois din Statele Unite ale Americii, ce dateaza din anii ‘40. Mai exact, aceasta tehnica se bazeaza pe amplasarea strategica a aragazului, a chiuvetei si a frigiderului, in asa fel incat sa permita miscarea usoara intre aceste elemente specifice oricarei bucatarii. Astfel, gatitul, spalatul si pastrarea alimentelor vor fi mai eficiente si sigure. In plus, distantele pot varia, in functie de dimensiunea bucatariei si a modului in care este proiectata si orientata;
- alege intotdeauna electrocasnice, echipamente si roboti de bucatarie de buna calitate, daca vrei sa beneficiezi de acestea pentru mai mult timp, dar si pentru a avea siguranta ca le poti utiliza fara probleme. De asemenea, este esential ca acestea sa fie eficiente din punct de vedere energetic atat pentru reducerea costurilor, cat si pentru protejarea mediului inconjurator. Este ideal sa se potriveasca cu designul general al locuintei, acesta fiind un artificiu excelent pentru armonizarea cu aranjamentul bucatariei;
- un alt aspect extrem de important este reprezentat de alegerea mobilierului de bucatarie potrivit si depozitarea adecvata a tuturor obiectelor necesare pentru desfasurarea activitatilor din acest spatiu. Mobilierul practic si confortabil, dulapurile bine organizate, rafturile si sertarele extensibile vor face ca bucataria sa para mai spatioasa, contribuind, in acelasi timp, si la mentinerea unui spatiu ordonat. In felul acesta, vei putea sa prepari retetele culinare favorite intr-un mediu primitor si imbietor, care iti va oferi de fiecare data posibilitatea sa creezi si sa te simti in deplina armonie si confort. Mai multe detalii despre tipurile de mobilier adecvate pentru stilul bucatariei tale, vei putea afla in continuarea articolului;
- Atat iluminarea spatiului, cat si paleta de culori trebuie sa fie alese cu atentie, pentru ca au capacitatea de a influenta aspectul si gradul de functionalitate al bucatariei casei tale sau apartamentului tau. Este de preferat sa dispui de mai multa lumina naturala in interiorul bucatariei, deoarece te va ajuta la realizarea activitatilor legate de pregatire a alimentelor, de spalare, curatare sau de servire a meselor principale ale zilei. Desigur ca iti va fi de folos si lumina artificiala, mai ales in timpul serii, insa iti sugeram ca aceasta sa fie cat mai odihnitoare si eficienta din toate punctele de vedere. Cat despre alegerea culorilor si nuantelor, nu ezita sa optezi pentru cele care se completeaza, per ansamblu, cu aspectul bucatariei, stilul si dimensiunile acesteia. De exemplu, nuantele deschise si luminoase vor adauga un plus de spatialitate, fiind excelente pentru decorul unei bucatarii mici, indiferent ca este la casa sau apartament. Daca dispui de mai mult spatiu, poti opta si pentru tonuri mai inchise, deoarece vei obtine un cadru mai intim, ideal pentru a petrece timp special si momente unice la mesele in familie, zilele de sarbatoare sau serile tematice.
Asa ca, acum iti poti face si tu o lista cu pasii principali de care este ideal sa tii cont, inainte de a incepe sa pui in aplicare proiectul tau de amenajare a bucatariei. In acest fel, rezultatele pe care le vei obtine vor fi mai potrivite pentru nevoile tale, dar si pentru aspectul general al incaperii. Descopera, in continuare, mai multe idei de amenajare a bucatariei si inspira-te din acestea pentru a beneficia de mai mult confort, functionalitate si siguranta.
Amenajarea bucatariilor – idei de amenajare a bucatariei mici sau mari pentru casa sau apartament
Pentru ca deja te-ai familiarizat cu principalele reguli de design interior pentru decorarea bucatariei, acum iti vom oferi diverse idei de amenajare a bucatariilor, in functie de dimensiunile si stilul locuintei, finisaje, mobilier si materialele folosite pentru realizarea acestora sau cromatica potrivita:
- compartimentarea mobilei de bucatarie are un rol esential pentru utilizarea eficienta a spatiului, tinand cont, desigur, de dimensiunile si forma acesteia. De exemplu, daca bucataria ta are o forma patrata poti sa optezi pentru amplasarea mesei in mijlocul acesteia. De asemenea, pentru un stil mai modern, poti alege un bufet de tip insula, care va adauga o nota de prospetime si aspect neconventional. Insa, daca esti in cautarea unor idei de bucatarii pe colt, acestea sunt caracteristice bucatariilor open space, ceea ce inseamna ca trebuie sa aranjezi mobila cat mai practic si cu un aspect lejer si aerisit;
- in ceea ce priveste designul mobilei de bucatarie, va trebui sa iei in considerare si aspecte legate de durabilitate si rezistenta, pe langa latura estetica. In felul acesta, decorarea interiorului bucatariei tale vor fi asa cum iti doresti, imbinand utilul cu placutul. In plus, daca vrei sa te asiguri ca folosesti fiecare spatiu din bucatarie, poti sa alegi mobilier de bucatarie pe comanda confectionat din materiale si finisaje de inalta calitate, desigur. In acest scop, canturile pot fi folosite in designul mobilei, avand in vedere ca nu au numai rol estetic, ci si protector, protejand marginile mobilei de umezeala si alti factori care pot deteriora calitatea pieselor tale de mobilier.
Canturile din lemn, obtinute din lemn natural, ofera un finisaj si aspect natural in orice incapere. Acestea sunt ideale pentru marginile obiectelor laminate sau din lemn, cu atat mai mult daca iti doresti sa amenajezi bucataria in stil rustic.
Insa, daca preferi sa decorezi bucataria intr-un stil minimalist, care include doar obiecte strict necesare, canturile din PVC, canturile din ABS sau canturile pentru blatul de bucatarie vor adauga un plus de stil si durabilitate mobilierului bucatariei tale. Asadar, marginile sau suprafetele de mobilier vor putea fi finisate cu ajutorul acestor materiale revolutionare, disponibile intr-o varietate de dimensiuni, forme sau grosimi.
Pentru designul bucatariei de apartament este esential sa folosesti mobilier cu nuante echilibrate, deschise sau pastelate, deoarece vor contribui la augmentarea spatiului. In acest sens, canturile sunt ideale pentru realizarea unui aspect finisat al pieselor de mobilier, care vor fi pe deplin protejate de zgarieturi sau umezeala care se creeaza in bucatarie, in timpul procesului de preparare a retetelor culinare. Astfel, te poti bucura de mai multa liniste in timpul desfasurarii activitatilor de acest fel, deoarece ai siguranta ca mobilierul, pe care l-ai ales cu atat de mult drag, este protejat si poate rezista in orice conditii. La fel, plinta pentru mobila de bucatarie este necesara in orice design de bucatarie. Opteaza pentru consultanta in alegerea decorurilor, cu atat mai mult cand culorile sunt greu de potrivit, spre exemplu.
Ideile de amenajare pentru o bucatarie mica de apartament sau o bucatarie la casa pot sa varieze, in functie de preferintele tale, nevoile de utilizare a spatiului, dimensiunea sau forma in care este proiectata. Culorile vii si indraznete vor oferi un aer de excentricitate si vivacitate, fiind potrivite chiar si pentru spatii mai mici, daca sunt corect alese si asortate. Este recomandat sa nu folosesti mai mult de trei culori pentru decorarea bucatariei, deoarece poate sa devina un spatiu obositor si incarcat, din punct de vedere estetic. Pe de alta parte, tot cand vine vorba de ideile de amenajare a bucatariilor mici, nuantele deschise si calde te ajuta sa beneficiezi de un spatiu mai larg si reconfortant.
Alegerea iti apartine, mai ales cand esti in cautarea unor idei de amenajat bucataria, care sa fie eficiente si iesite din tipare, cum ar fi cele pe care le poti remarca in urmatoarele poze:
Asadar, este esential sa respecti regulile principale pentru amenajarea bucatariei, daca iti doresti sa te bucuri de rezultate excelente. Proiectele de bucatarii vor fi mai rezistente in timp, mai ales daca vei opta pentru decorarea bucatariei cu mobilier si finisaje de calitate, rezistente si estetice. Tu cum ai ales sa iti amenajezi bucataria?
Sursa foto: Freepik.com