Newedge » Blog » Proiecte DIY și Amenajări Interioare » Insula de bucatarie – cum sa amenajezi o bucatarie cu insula pentru a te bucura un spatiu incredibil de practic?
Insula de bucatarie este o zona tot mai des intalnita in designul interior modern. In plus fata de aspectul ei elegant, insula este si foarte practica. In aceasta zona se poate gati sau lua masa impreuna cu prietenii sau familia. In general, insula trebuie amenajata in armonie cu estetica mobilei de bucatarie. Pentru a beneficia de un spatiu suplimentar practic, este necesar sa acorzi atentie tuturor detaliilor. Daca esti pe cale sa-ti amenajezi bucataria si iti doresti ca aceasta sa aiba o insula, atunci descopera in acest articol cateva sfaturi importante pentru decor.
Cuprins:
ToggleInsula de bucatarie – care este rolul acestei zone din bucatarie?
Insulele de bucatarie sunt elemente de design foarte apreciate. Ele sunt din ce in ce mai des utilizate datorita rolului estetic pe care il au, dar mai ales datorita functionalitatii. Insulele de bucatarie devin mijloace de socializare si, din acest motiv, sunt preferate in casele noi. De aceea, atunci cand amenajezi bucataria, este indicat sa organizezi totul in jurul insulei astfel incat sa o integrezi armonios.
Acest tip de mobilier contribuie foarte mult la eficientizarea spatiului, avand locuri de depozitare multiple. Insula de bucatarie cuprinde diverse spatii pentru organizarea tacamurilor, tigailor si a altor lucruri utile. De asemenea, echipata corespunzator, insula poate deveni si o zona de gatit functionala sau o zona de luat masa.
Insula poate functiona ca un punct central in bucatarie, unde familia si prietenii se pot aduna pentru a socializa sau pentru a lua masa impreuna. Adesea, este dotata cu scaune sau taburete, permitand astfel ca zona sa fie folosita si pentru luarea micului dejun sau a gustarilor.
In functie de forma bucatariei si de spatiul disponibil, cea mai comuna amplasare a insulei este in centrul camerei. Insa, o bucatarie cu insula pe mijloc o poti avea doar daca dispui de spatiul necesar, o camera ceva mai mare sau o locuinta de tip open space. In stabilirea locatiei exacte, trebuie sa tii cont ca insula sa nu intrerupa fluxul de lucru intre frigider, plita si chiuveta. Este esential sa existe suficient spatiu pentru a te deplasa cu usurinta intre aceste trei puncte.
Ca forma, insulele sunt, de regula, dreptunghiulare si toate celelalte piese de mobilier se afla in apropierea acestora. Bineinteles, nu exista o regula in acest sens, iar forma poate fi diferita de la caz la caz. Designul insulei nu trebuie sa fie identic cu cel al mobilierului din restul bucatariei, dar trebuie sa se imbine armonios.
Bucatarie cu insula – care sunt etapele amenajarii?
Atunci cand incepi procesul de amenajare al unei bucatarii cu insula, este bine sa ai un plan. Fiecare aspect trebuie gandit in detaliu pentru ca proiectul sa iasa exact asa cum ti-ai inchipuit. In general, insula va avea un aspect asemanator cu restul mobilei de bucatarie, insa aceasta poate deveni o piesa centrala, transformand bucataria intr-un spatiu primitor si eficient. Poti atrage atentia asupra insulei prin cromatica, texturi diferite si surse de iluminat inedite. Iata care sunt etapele in amenajarea unei insule de bucatarie!
Stabilirea scopului unei bucatarii tip insula
Insula in bucatarie poate servi ca zona de luat masa sau zona de gatit. Este important sa te gandesti care va fi scopul principal al acesteia pentru a sti cum sa o echipezi ulterior. In plus, in functie de aceste aspecte, vei hotari si dimensiunea ei.
Este posibil sa ai o bucatarie mica cu insula, deoarece acesta se integreaza bine atat in spatii mici, cat si in spatii mari. In cazul in care nu dispui de foarte mult loc, este necesar sa fii atent la lungimea, latimea si inaltimea insulei de bucatarie. In bucatariile mici, insula poate fi redimensionata sau proiectata cu roti pentru a fi mutata atunci cand este necesar, optimizand astfel spatiul disponibil.
Insula pentru bucatarie este un element modern, oferind beneficii practice si estetice. Aceasta ofera un spatiu de lucru suplimentar, extrem de util in prepararea mesei. Poate fi dotata cu sertare, rafturi cu organizatoare de tacamuri si dulapuri pentru depozitarea ustensilelor, oalelor, cratitelor si tigailor. Insula poate functiona si ca un spatiu pentru luat masa sau pentru a servi gustari rapide, mai ales cand este echipata cu scaune sau taburete. Unele insule sunt dotate cu chiuvete, plite, frigidere de dimensiuni mai mici sau alte aparate, sporind functionalitatea bucatariei.
Alegerea cromaticii insulei
Cand vine vorba de amenajarea bucatariei cu insula, cromatica joaca un rol important. Culorile le poti alege in ton cu bucataria, dar nu este obligatoriu sa fie exact aceleasi. Insula este independenta de restul bucatariei, astfel ca poti opta chiar si pentru culori contrastante. Daca ai utilizat culori neutre in designul incaperii si iti doresti o pata de culoare, o poti aduce amplasand o insula in culori ceva mai aprinse. Insula poate fi personalizata pentru a se potrivi nevoilor specifice ale unei bucatarii sau preferintelor personale, incluzand diferite materiale, culori si caracteristici.
Alegerea blatului si a accesoriilor
Blatul insulei este la fel de important precum blatul de gatit, tocmai pentru faptul ca si insula poate servi acestui scop. Este recomandat sa alegi un blat cat mai rezistent si care se curata usor.
Un rol extrem de important il au si accesoriile. De exemplu, canturile pvc protejeaza marginile blatului de bucatarie, dulapurile sau insula de lovituri, uzura sau deteriorari. Canturile abs au si ele acelasi rol functional, adaugand si un element de finisare si rafinament mobilierului de bucatarie. In general, canturile pentru blatul de bucatarie trebuie sa ofere protectie impotriva umiditatii si a loviturilor mecanice. Ele reprezinta un element cheie in designul bucatariei, contribuind la functionalitate, siguranta, durabilitate si estetica. Desi par minore, aceste detalii pot avea un impact semnificativ asupra experientei generale in bucatarie. Pe langa aceste accesorii, este important sa acorzi atentie si manerelor de mobila, plintei pentru mobila de bucatarie sau inaltatorului de blat de bucatarie, toate aceste elemente fiind esentiale pentru a obtine o incapere practica, eficienta, cu un design atractiv.
Iluminarea insulei de bucatarie
Este important sa asiguri o buna vizibilitate in dreptul insulei, de aceea sursele de lumina sunt esentiale, atat cele naturale, cat si cele artificiale. Daca nu exista suficienta lumina naturala, exista solutii foarte elegante de a integra diferite lustre si spoturi deasupra insulei. De asemenea, pentru un efect ambiental deosebit, benzile LED pot fi instalate sub blatul insulei sau in jurul bazei acesteia.
Echiparea insulei de bucatarie
Insula unei bucatarii ofera mai multe variante de utilizare, asadar nenumarate moduri de echipare cu electrocasnice sau alte accesorii. Daca vei utiliza insula ca zona de gatit, atunci este necesar sa o utilezi corespunzator cu: plita prin inductie, chiuveta, cuptor sau alte elemente ce tin de prepararea alimentelor. In functie de destinatie, se stabileste si daca este nevoie de prezenta unei hote. In cazul in care se va prepara doar hrana rece in zona respectiva, hota nu este necesara. In caz contrar, acest electrocasnic este deosebit de important.
Modele de insule de bucatarie – idei de amenajare in functie de designul dorit
Daca iti doresti o bucatarie insulara unde sa iei masa alaturi de cei dragi si sa gatesti preparate gustoase, atunci nu mai sta pe ganduri. In etapele amenajarii trebuie sa tii cont si de designul pe care doresti sa il aiba insula, in raport cu restul locuintei. Amenajarea poate fi realizata in stil modern, rustic, vintage sau industrial. Atentia la detalii este foarte importanta daca vrei ca bucataria ta sa aiba un aspect deosebit. In amenajarea insulei conteaza cromatica, finisajele, sursele de iluminat si dotarile alese. Daca ai nevoie de putina inspiratie iata cateva idei interesante de bucatarii cu insula!
Bucatarie cu insula moderna
Bucatariile moderne pun accent pe linii curate, design simplu si un aspect aerisit. Mobilierul cu finisaje netede, fara detalii ornamentale excesive, si paleta de culori neutre sau monocromatice sunt alegeri populare. Electrocasnicele si restul accesoriilor trebuie sa fie asortate, intr-o culoare mata sau o nuanta metalica comuna. Corpurile de iluminat sunt foarte importante in acest caz pentru a conferi insulei un aspect modern. Poti alege un pendul sau mai multe deasupra insulei, ca sursa de iluminat principala, si o banda LED in jurul acesteia ca sursa de lumina secundara.
Insula de bucatarie rustica
Designul rustic pune accent pe naturalete, materiale brute si finisaje care evoca simplitatea si autenticitatea. Cromatica ideala este cea in nuante de bej, alb, maro sau galben. Alege o sursa de iluminat cat mai simpla care sa asigure o buna vizibilitate in aceasta zona. Pentru decor poti utiliza o planta sau o vaza cu flori pe mijlocul insulei. Scaunele din jurul insulei pot fi si ele din lemn sau le poti vopsi intr-o culoare vesela, pentru a da viata acestei zone. Pentru un aspect cat mai cozy, pune pe scaune pernute confortabile cu blanita. O idee interesanta de decor este sa amplasezi un suport deasupra insulei, pentru a agata diverse vase din lut cu motive traditionale. Acestea nu doar ca vor avea un rol estetic deosebit, ci si practic, deoarece pot fi utile la gatit.
Insula de bucatarie in stil industrial
O insula de bucatarie in stil industrial combina functionalitatea cu designul contemporan. Acest stil se inspira din estetica fabricilor si a spatiilor industriale, punand accent pe materiale brute, structuri expuse si o paleta de culori neutre. Poti utiliza materiale precum metalul, lemnul sau caramida pentru constructia insulei. Alege culori precum negru, gri, alb sau maro si rosu caramida.
Idei bucatarie cu insula colorata
Se pot realiza insule de bucatarie in modele nonconformiste, cu forme si culori deosebite. In acest mod, insula va deveni rapid un centru de interes in bucatarie. Atunci cand se fac amenajari pentru bucatarii cu insula, trebuie sa se tina cont de designul intregii case. Daca in general iubesti culorile puternice si le-ai folosit in designul interior, si insula poate avea aceleasi nuante. Pentru un aspect interesant, combina mai multe texturi si culori in ceea ce priveste corpul in sine al insulei, blatul, canturile si politele.
In concluzie, amenajarea insulei de bucatarie implica realizarea mai multor etape. In acest proces tebuie sa tii cont de rolul practic al acesteia si sa o dotezi cu toate lucrurile necesare. In plus, pentru a te bucura de o experienta placuta alaturi de familie la masa, aspectul insulei conteaza foarte mult. Amenajarea acesteia va fi un adevarat succes daca urmezi sfaturile din acest articol. Lasa-te inspirat de ideile de mai sus pentru a amenaja o insula de bucatarie functionala si cu un aspect estetic deosebit!