Newedge » Blog » Proiecte DIY și Amenajări Interioare » Bucatarii renovate cu stil – cum sa te ocupi de renovarea bucatariei ca un profesionist

Renovarea bucatariei este o aventura interesanta si, daca este planificata si executata corect, poate transforma complet spatiul si poate adauga valoare casei tale. Exista multi factori care trebuie luati in calcul atunci cand doresti sa renovezi o bucatarie, fie ca lucrezi deja in domeniu, fie ca esti amator si doresti sa te ocupi de toate singur. Insa, indiferent de experienta, ghidul nostru te va ajuta sa pui cap la cap etapele necesare renovarii unei bucatarii si sa te asiguri ca nu omiti nimic in acest proces adesea indelungat, dar foarte satisfacator. Hai sa vedem impreuna cum se renoveaza o bucatarie de la cap la coada!

Bucatarii renovate de la zero – ce sa iei in calcul inainte sa incepi

Trebuie sa mentionam inca de la inceput ca acest proiect poate fi coplesitor pentru oricine isi renoveaza bucataria, mai ales daca nu lucreaza in domeniu. De aceea, nu este nimic gresit in a apela la ajutorul specialistilor atunci cand simti ca te pierzi in multitudinea de detalii si decizii care trebuie luate. Echipa care lucreaza la un astfel de proiect poate fi formata din mai multi membri (arhitecti, designeri de interior, producatori de mobila, de accesorii sau materiale pentru mobila, electricieni, zidari etc.). Totul depinde de stadiul in care se afla bucataria in prezent: este in constructie, a mai fost renovata in trecut si doar se doreste un look nou, trebuie facute modificari structurale etc.

Bucatarii renovate de la zero - bucatarie in alb si albastru cu blaturi negre si natur, pereti albi

Fotografie de StockSnap pe Pixabay.com

In cazul in care te ocupi de renovarea unei bucatarii de la zero, trebuie sa vezi mai intai spatiul pe care il ai disponibil. Cata mobila doresti sa incorporezi acolo? Ce fel de aparaturi vei folosi si unde le vei incadra? Unde vei avea nevoie de prize? Pentru a raspunde la toate aceste intrebari si multe altele, trebuie sa iti cunosti nevoile si sa pui pe hartie ce iti doresti de la viitoarea ta bucatarie. Gandeste-te la modul in care utilizezi spatiul si ce iti doresti sa imbunatatesti. 

Urmatorul pas este sa iei masuratorile. Pentru ca totul sa iasa bine, ai nevoie ca masuratorile sa fie cat mai corecte, mai ales in cazul unor renovari de bucatarii mici. Daca inlocuiesti instalatia electrica, masoara exact unde vrei sa fie amplasate prizele. Sfatul profesionistului: calculeaza cate aparate electrice folosesti in prezent si pune la socoteala dublul numarului de prize. In special in vremurile noastre moderne, necesitatea de noi si noi aparaturi creste constant, astfel ca este bine sa te asiguri ca ai suficiente prize inca de la inceput. Fii atent la spatierea lor si la cat de usor va fi sa ajungi la ele. La urma urmei, nu vrei sa te trezesti mai tarziu ca hota sau cuptorul nu ajung la priza, cand deja va fi prea tarziu sa mai faci modificari esentiale asupra bucatariei.

Bucatarii renovate de la zero - bucatarie minimalista cu negru si natur

Fotografie de Vika_Glitter pe Pixabay.com

Cand vorbim de bucatarii renovate de la zero, este important sa mentionam si alte aspecte esentiale pentru reusita proiectului tau. Spre exemplu, trebuie sa alegi de la inceput culorile si stilul pe care ti-l doresti. In functie de acestea, va trebui sa cumperi faianta si gresia sau parchetul pentru viitoarea bucatarie, de aceea este important sa te hotarasti de la bun inceput in aceasta privinta. Tot acum trebuie sa te gandesti daca vrei sa schimbi si alte lucruri: poate iti doresti sa inlocuiesti un geam vechi, sa ii schimbi configuratia, sa tragi teava de gaze altfel etc. Nu uita sa te gandesti si ce fel de electrocasnice vrei sa incluzi, pentru ca va trebui sa anticipezi spatiul alocat lor: cuptor, plita, masina de spalat vase, hota etc.

Bucatarii renovate partial – cum sa gandesti si sa amplasezi mobila? Sfaturi pentru renovarea unei bucatarii mici

Acum ca am inteles cum sta treaba cu deciziile legate de bucatarie atunci cand renovam una de la zero, sa vedem si ce trebuie facut atunci cand vrei doar sa reimprospatezi spatiul sau te-ai plictisit de mobila cea veche. Partea buna in acest caz este ca ai scapat de tot procesul lung si complicat pe care l-am descris in capitolul anterior si trebuie sa te ocupi doar de mobila. Insa acest lucru nu inseamna ca nu mai sunt numeroase aspecte de luat in calcul si aici. Hai sa vedem impreuna ce nu trebuie sa pierzi din vedere! 

Bucatarii renovate partial - bucatarie alba luminoasa cu mobila alba si blat natur de lemn

Fotografie de midascode pe Pixabay.com

Bineinteles, daca vorbim despre o renovare de bucatarie mica sau de apartament, este foarte important sa iei in calcul spatiul. Daca in acel loc se afla inainte alta mobila, o poti lua ca reper. Observa cum a fost compartimentata si daca a fost folosit eficient spatiul disponibil. Foloseste aceste observatii ca punct de pornire pentru schitarea viitoarei mobile, in cazul in care te ocupi personal de acest lucru. Este o idee buna sa te uiti si la materialul din care a fost facuta anterior si sa analizezi cat de bine a rezistat in timp. Un material foarte popular in ultimii ani pentru mobila de bucatarie este MDF-ul vopsit, deoarece rezista mai bine la umiditatea aferenta acestei camere si nu se va decoji precum cel infoliat, de exemplu. De notat este ca, de obicei, doar fronturile mobilei sunt realizate din acest material, restul corpurilor (adica lateralele) vor fi realizate din PAL mai subtire sau mai gros. 

Un alt aspect de care trebuie sa tii cont este reprezentat de canturile mobilei. Multa lume nu le ia in calcul, insa acestea sunt foarte importante nu doar din punct de vedere estetic, ci si pentru ca protejeaza mobila de umiditate, lucru esential in bucatarie. Insa pe care sa le alegi, cu atatea optiuni disponibile pe piata? Una dintre cele mai populare alegeri sunt canturile din PVC, de exemplu. Ele sunt realizate din policlorura de vinil si sunt foarte rezistente la uzura in timp. In plus, sunt foarte versatile si pot fi adaptate oricarui stil. De aceea, sunt folosite des pentru marginile dulapurilor, dar si ale meselor si ale scaunelor. O alta varianta foarte rezistenta in timp sunt canturile din ABS, un polimer durabil rezistent la uzura data de umezeala sau zgarieturi si lovituri. Acestea ofera o acoperire estetica perfecta pentru marginile mobilei, venind intr-o varietate de culori si forme. Bineinteles, marimile pot fi adaptate necesitatilor fiecarei bucatarii.

Bucatarii renovate partial - masa in culori neutre cu scaune amplasata in bucatarie in nuante albe

Fotografie de ErikaWittlieb pe Pixabay.com

Si daca tot vorbim despre canturile mobilei, trebuie sa le mentionam si pe cele pentru blatul de bucatarie. Acesta reprezinta una dintre cele mai folosite suprafete din bucatarii, mai ales in gospodariile unde se gateste mult. De obicei, blaturile sunt realizate fie din PAL, fie din MDF, ceea ce inseamna ca, daca vrei sa le protejezi de lovituri si umiditate, trebuie sa alegi canturi pentru blatul de bucatarie de calitate. Procedeul aici este putin diferit de cel pentru canturile de mobila, deoarece piesele pentru blat sunt prelucrate la cald. Exista masini speciale care fac acest lucru, iar dupa ce acest proces este complet, mesterii folosesc un adeziv special pentru a le lipi pe marginea blatului. Astfel, el devine impermeabil si rezista mult mai mult in timp. 

Bucatarii renovate partial - bucatarie cu design minimalist alb cu blat si scaune

Fotografie de shadowfirearts pe Pixabay.com

Atentia la detalii defineste o renovare de succes a unei bucatarii, asadar sa nu uitam sa ne gandim si la plinta pentru mobila de bucatarie si la manerele mobilei. Plinta este importanta deoarece tine la distanta mizeria de pe jos si o impiedica sa patrunda sub mobila. Din fericire, vine intr-o varietate de culori, ceea ce inseamna ca vei gasi cu siguranta una asortata pentru stilul mobilei pe care il doresti pentru aceasta renovare. Cateva variante neutre sunt negru sau argintiu, insa daca design-ul tau merge pe accente aurii, este potrivit sa alegi o plinta in aceasta nuanta. Cat despre manerele mobilei, si acestea contribuie la aspectul final al incaperii. Din nou, trebuie sa tii cont de specificul restului mobilei pentru a alege si manerele intr-un stil adecvat. De exemplu, daca mobila ta este in stil victorian sau are multe decoratiuni pe fronturi, asorteaza manere similare cu inflorituri. Din contra, daca stilul tau este unul modern si minimalist, alege manere simple si drepte sau chiar opteaza pentru mobila fara manere.

Bucatarii renovate partial - bucatarie mica pentru spatiu ingust cu nuante de rosu si gri

Fotografie de jarmoluk pe Pixabay.com

Detalii importante de care sa tii cont in renovarea bucatariei tale

Pana acum am pus la punct aspectele esentiale de care trebuie sa tii cont cand renovezi o bucatarie, insa mai sunt cateva detalii pe care nu este recomandat sa le treci cu vederea. Un exemplu ar fi chiuveta si accentele de culoare. Alege chiuveta astfel incat nuanta ei sa se potriveasca culorii blatului unde urmeaza sa o amplasezi, dar sa nu iasa din paleta de culori generala a bucatariei. Daca decizi sa mergi pe accente argintii, de exemplu, atunci urmeaza aceasta directie si cand vine vorba de clante, manere sau bateria de la chiuveta, pentru a nu face nota discordanta. Tine cont si de marimea camerei si a spatiului atunci cand cauti chiuveta potrivita, deoarece una prea mare iti va ocupa mult spatiu, mai ales daca bucataria este mica. 

Detalii importante de care sa tii cont in renovarea bucatariei tale - chiuveta iluminata partial cu plante

Fotografie de Pexels pe Pixabay.com

Iluminatul este alt capitol caruia trebuie sa ii dedici atentie speciala. Ia in considerare zonele unde vei petrece timpul in bucatarie: unde vei manca, unde vei gati, unde vei desfasura alte activitati (de exemplu, jocurile cu prietenii daca organizezi astfel de seri la tine acasa). Proiecteaza o lumina tintita acolo unde stii sigur ca vei avea nevoie de ea (deasupra blatului unde vei toca legumele, deasupra chiuvetei unde vei spala vase etc.), dar nu omite nici o lumina generala care va oferi o ambianta placuta atunci cand doar te relaxezi in bucatarie. Nu uita nici de o sursa adecvata deasupra mesei care sa ofere suficienta lumina atunci cand iei masa, in cazul in care nu ai un dining room separat.

Detalii importante de care sa tii cont in renovarea bucatariei tale - bucatarie alba foarte luminoasa

Fotografie de rdsremovalanalytic pe Pixabay.com

Decoratiunile pe care le incluzi sunt si ele foarte importante, deoarece pot strica foarte usor un design reusit. Cateva sfaturi utile la acest capitol sunt:

  • Nu alege decoratiuni foarte mari intr-un spatiu mic, deoarece va il micsora vizual si va acapara toate privirile, diminuand efectul restului camerei;
  • Similar, nu alege decoratiuni minuscule intr-o bucatarie extrem de mare pentru ca se vor pierde in decor;
  • Asorteaza intotdeauna decoratiunile la designul existent (nu alege decoratiuni rosii daca ai deja bucataria rosie sau nu se regaseste rosu deloc in designul tau);
  • Mergi pe decoratiuni care respecta stilul (de exemplu, nu alege decoratiuni boho chic daca stilul tau este minimalist). 

Nu uita nici de alte accesorii necesare bucatariei tale. De exemplu, daca ai diferente de nivel intre placile de blat din bucataria ta, vei avea nevoie de un inaltator pentru blatul de bucatarie. Asigura-te ca acesta se asorteaza cu plinta de bucatarie, dar si cu celelalte accesorii: manerele mobilei, clantele, bateria de la chiuveta etc. In cazul in care ai optat pentru multe sertare, gandeste-te daca ai nevoie de organizatoare speciale, cum ar fi un organizator de tacamuri, spre exemplu. Exista multe modele pe piata, insa trebuie sa te asiguri ca il alegi pe cel potrivit pentru marimea sertarului tau, dar si pe marimea ustensilelor pe care vrei sa le depozitezi acolo.

Idei de renovare a bucatariei – ce stiluri poti alege?

Sperand ca pana acum este totul clar in ceea ce priveste masurarea si alocarea spatiului, proiectarea si alegerea mobilei si a accesoriilor pentru ea, dar si criteriile in functie de care trebuie sa alegi accesoriile, putem sa mergem mai departe si sa ne uitam la idei de renovare pentru bucatarie in functie de stil. 

Stilul industrial

Idei de renovare a bucatariei - bucatarie in stil industrial cu caramida si inox

Fotografie de Max Vakhtbovycn pe Pexels.com

Acest stil se bazeaza pe materiale nefinisate, asa cum intalnim in cladirile industriale sau in fabrici. Caramizile si elementele din metal sunt vizibile, alcatuind un amestec placut din punct de vedere estetic. Daca alegi acest stil, poti lasa tevile la vedere, mai ales daca sunt din cupru si asortezi accesoriile la ele. Poti lasa si tavanul nefinisat sau poti adauga un tapet care sa imite caramida in cazul in care peretii tai sunt realizati din alte materiale. 

Stilul contemporan

Idei de renovare a bucatariei - bucatarie rosie in stil contemporan

Fotografie de PIRO4D pe Pixabay.com

Acest stil de renovare a bucatariei se caracterizeaza printr-un aspect curat si continuu. Pentru stilul contemporan sunt potrivite fronturile de mobila fara manere, spre exemplu, sau canturile si plintele de mobila indraznete in culori diferite. Un astfel de design incorporeaza si electrocasnice moderne si un mix divers de culori sau materiale. 

Stilul mediteranean

Idei de renovare a bucatariei - bucatarie aglomerata cu multe culori si mobila neutra din lemn

Fotografie de Charlotte May pe Pexels.com

Inspiratia acestui stil vine din zona mediteraneana, dupa cum ii spune si numele, de la zonele insorite ale Spaniei, Greciei sau Italiei. Se bazeaza pe culori calde si multe ornamente colorate. De obicei, mobila aferenta inglobeaza multe decoratiuni si curbe, spre deosebire de liniile drepte ale unui design modern, astfel incat poti alege fronturi de mobila cu incrustatii si gravuri, de exemplu. 

Stilul frantuzesc/rustic

Idei de renovare a bucatariei - bucatarie masiva din lemn maro cu intarsiuni pe fronturi

Fotografie de closewithcindy pe Pixabay.com

Ambele stiluri de design interior se bazeaza pe materiale naturale si detalii rustice, de aceea le-am inclus impreuna in acest capitol. Mobila este in principal din lemn cu linii elegante atemporale. Orice decoratiuni rustice sunt binevenite, iar daca inclini mai mult catre cel frantuzesc, poti include accesorii care sa aminteasca de Franta: imprimeuri cu Paris, lavanda, baghete sau vinuri. 

Asadar, acum ai un ghid complet pentru a te ocupa de renovarea bucatariei ca un profesionist, in stiluri elegante si potrivite gustului tau. Nu uita sa iei in calcul chiar si cele mai mici detalii pentru ca rezultatul sa fie cat mai aproape de perfectiune. Adapteaza totul gustului tau si nu ezita sa apelezi oricand la specialisti pentru a te ajuta cu proiectarea sau designul.