Newedge » Blog » Restaurare și Recondiționare Mobilă » Reconditionarea mobilei – pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru a recupera piesele de mobilier pretioase
Oamenii reconditioneaza mobilierul vechi din diverse motive. Pentru unii, un anumit obiect de mobilier are o valoare sentimentala (mai ales daca este mostenire de familie), pentru altii, acest proces reprezinta o provocare – nici nu stii ce satisfactie imensa iti poate aduce reconditionarea unui obiect uzat si transformarea lui in ceva frumos si functional. Indiferent de motivul pentru care vrei sa te apuci de reconditionarea mobilei din lemn, exista cativa pasi pe care trebuie sa ii urmezi pentru a te asigura ca obtii un rezultat bun. Asadar, daca te intrebi cum reconditionezi mobila veche, trebuie sa stii ca acest proces necesita multa indemanare si grija, pentru a le reda pieselor o infatisare unica.
Cuprins:
ToggleMobila veche reconditionata – mai rezistenta si mai valoroasa
Lasand la o parte cazurile in care reconditionarea mobilierului vechi (chiar a antichitatilor) este o forma de restaurare istorica si pastrare a patrimoniului cultural si istoric, in majoritatea situatiilor, oamenii reconditioneaza diverse piese de mobilier din motive economice si ecologice. De ce sa investesti sume mari de bani intr-o mobila de o calitate indoielnica daca poti reconditiona piese care au trecut cu brio testul timpului si au nevoie doar de cateva imbunatatiri la nivelul structurii sau esteticii?
De cele mai multe ori, mobilierul mai vechi este construit din materiale de calitate net superioare, cu o atentie deosebita la detalii. Acesta si este motivul principal pentru care rezista atat de mult de-a lungul anilor. Producatorii din acele vremuri puneau accent pe constructia solida, pe durabilitate si functionalitate, fara sa excluda insa estetica. Sa nu mai vorbim de ingrijirea si intretinerea constanta a obiectelor de mobilier – curatarea profunda a fiecarei piese, inspectiile si reparatiile periodice contribuiau semnificativ la mentinerea in stare buna a mobilierului.
Asa ca, daca ai pus ochii pe vreun dulap sau birou din casa bunicii si vrei sa ii dai o sansa si sa il integrezi in locuinta ta, poti face asta cu incredere si sigur te vei bucura multi ani de acum inainte de ele. Daca singurul obstacol e faptul ca nu stii cum sa reconditionezi mobila veche, nu iti face griji pentru ca avem pentru tine atat sfaturi utile si recomandari, cat si pasii pe care trebuie sa ii urmezi, in detaliu.
Reconditionarea mobilei vechi – un proces complex, dar satisfacator
Daca stam sa ne gandim la rezultatul final, putem spune ca merita sa iti pierzi cateva zile pentru reconditionarea mobilierului din lemn. In spatele rezultatului, insa, sta un proces complex si meticulos. Cu astfel de piese trebuie sa umbli usor si cu atentie, iar rabdarea este obligatorie. Orice proces de reconditionare incepe cu o evaluare obiectiva a starii mobilierului – chiar daca piesa respectiva are o valoare sentimentala, trebuie sa o inspectezi si sa vezi daca poate fi reconditionata.
Uneori, daunele la nivelul structurii pot fi ireparabile si atunci va trebuie sa renunti la acest gand. In alte cazuri s-ar putea sa fie nevoie si de o interventie la nivel estetic pentru a aduce mobila in punctul in care este functionala si te reprezinta. Sa nu iti fie teama sa montezi niste canturi PVC la o mobila vintage, pentru ca aceasta imbunatatire face parte de multe ori din categoria interventiilor necesare pentru durabilitatea si rezistenta mobilierului. Pana la urma, reconditionarile de mobilier nu urmaresc aducerea pieselor in stadiul lor initial, ci redarea functionalitatii si esteticii.
Daca singurul obstacol e faptul ca nu stii cum sa reconditionezi mobila veche, nu iti face griji pentru ca avem pentru tine atat sfaturi utile si recomandari, cat si pasii pe care trebuie sa ii urmezi, in detaliu.
Mobila reconditionata – pasi de urmat in acest proces
Daca ai ajuns la concluzia ca o anumita piesa de mobilier merita reconditionata, trebuie sa te inarmezi cu uneltele necesare pentru a-i reda stralucirea. Vei avea nevoie de o masina de slefuit electrica (sigur ca poti slefui si manual, insa timpul de lucru va fi mult mai indelungat), o bormasina, ciocan, pensule si vopsea, surubelnite si alte instrumente care te ajuta sa repari sau sa imbunatatesti anumite parti ale mobilierului.
Bineinteles, nu uita nici de echipamentul de protectie. Masca, ochelarii de protectie si manusile de lucru te vor proteja nu doar impotriva prafului, ci si impotriva zgarieturilor sau a altor riscuri din atelier. Daca ai tot ce trebuie pentru reconditionarea mobilierului, poti trece la treaba!
Restaurarea mobilei vechi – curatarea si repararea suprafetelor deteriorate
Primul pas si cel mai important este curatarea si repararea suprafetelor deteriorate. Incepe prin curatarea suprafetelor cu o perie sau o carpa pentru a indeparta praful, urmele de murdarie si alte pete. Daca vrei sa folosesti o solutie de curatare, asigura-te ca este potrivita pentru materialul din care a fost fabricat mobilierul, mai ales daca vorbim de lemn masiv. Daca mobilierul are tapiterie, trebuie sa aspiri foarte bine praful si sa cureti tapiteria cu produse speciale (daca nu intentionezi sa o schimbi). In multe cazuri, curatarea implica chiar si demontarea mobilierului, piesa cu piesa.
Dupa curatare, urmeaza si partea cea mai meticuloasa, repararea suprafetelor deteriorate. Nu ne referim aici la reparatiile la nivelul structurii, ci la umplerea golurilor sau a crapaturilor, la repararea zonelor zgariate sau a fisurilor in lemn, la indepartarea ruginii etc.
Reconditionarea mobilierului – verificarea si repararea structurii
Dupa ce ai terminat cu micile reparatii, a venit momentul sa iti iei ciocanul, bormasina si suruburile pentru a repara structura mobilierului. Verifica fiecare surub, piulita si element de fixare, inlocuieste-le pe cele rupte sau slabite si strange-le bine pe restul. Orice surub sau piulita care prezinta urme de rugina necesita inlocuire. Piesele rupte care au un rol important in structura mobilierului trebuie si ele inlocuite. Daca mobilierul este intr-o stare mai avansata de degradare, etapa aceasta iti va lua cel mai mult timp, deoarece de structura mobilierului va depinde si rezistenta sa.
Daca ti-ai propus reconditionarea unor dulapuri vechi, s-ar putea sa ai nevoie de placi sau suporturi noi pentru rafturi, de balamale sau alte elemente de feronerie noi. Daca vrei sa reconditionezi o mobila de bucatarie veche, uzata, cel mai probabil vei fi nevoit sa folosesti un blat nou sau canturi ABS pentru a-i imbunatati functionalitatea si rezistenta la umiditate sau zgarieturi. In functie de tipul mobilierului si de gradul sau de deteriorare, astfel de investitii vor fi necesare.
Reconditionarea mobilei – realizarea finisajelor
Finisajele reprezinta ultimul pas al procesului de obtinere a unui mobilier reconditionat potrivit gusturilor tale. In aceasta etapa creativitatea joaca cel mai important rol. Poti vopsi mobilierul, ii poti schimba manerele (daca vorbim de reconditionarea unui dulap), poti adauga accesorii din diferite stiluri de amenajare interioara (spre exemplu, in reconditionarea unui sifonier vechi poti lipi diverse ornamente sau accesorii interesante pe la colturi pentru a-l duce intr-o zona vintage).
Aplicarea lacului este esentiala mai ales in cazul in care vrei sa conservi culoarea naturala a lemnului. Lacul protejeaza si creste rezistenta mobilierului in timp. Orice lac sau alt produs de finisaj aplicat trebuie sa fie ales in functie de tipul materialului folosit in realizarea mobilierului si de caracteristicile sale. Acorda atentie detaliilor si modului de aplicare al acestor produse pentru a obtine rezultate durabile si estetice.
Idei de reconditionare pentru o mobila veche, in functie de tipul mobilierului
Exista multe exemple de mobila reconditionata si idei din care te poti inspira in acest proces. Poti opta pentru o aducere a pieselor la stadiul initial, fara a interveni prea mult in structura si estetica lor. Sau le poti schimba total aspectul si iti poti folosi la maximum creativitatea pentru a transforma un obiect de mobilier vechi intr-o piesa actuala si originala. Iata cateva idei in functie de tipul mobilierului!
Mobilierul din bucatarie
Mobila de bucatarie veche poate fi transformata intr-o mobila de bucatarie moderna, care alunga banalitatea dintr-un astfel de spatiu. Daca slefuiesti bine fiecare suprafata, inlocuiesti sticla, manerele, blatul si canturile pentru blatul de bucatarie, o vopsesti si o lacuiesti cu produse rezistente, potrivite atat pentru lemnul masiv, cat si pentru conditiile din bucatarie (uzura zilnica, umiditate etc.), vei obtine o mobila spectaculoasa, care se integreaza perfect in orice tip de amenajare interioara, de la cea rustica, la cea moderna, industriala sau minimalista. Exista plinte pentru mobila de bucatarie in diverse stiluri care te ajuta sa obtii nu doar un mobilier estetic pentru stilul de amenajare preferat, ci si unul functional.
Mobilierul din living
Majoritatea persoanelor reconditioneaza mobilierul pentru living – pastreaza cateva elemente vintage ale dulapurilor vechi si adauga un element de noutate. In cazul de mai sus, au fost pastrate manerele, iar comoda a fost adusa in prezent printr-o culoare ce emana multa eleganta si rafinament. De cele mai multe ori, aceste dulapuri vechi reconditionate din living sunt scoase in evidenta de diverse accesorii gasite prin targurile sau magazinele de antichitati. Daca printre pasiunile tale se numara si colindarea acestor targuri, cu siguranta vei gasi acolo rame deosebite pentru tablouri, corpuri de iluminat sau alte accesorii din diverse epoci care isi vor gasi locul la tine in living.
Mobilierul de birou
Reconditionarea biroului a inceput sa fie din ce in ce mai intalnita in ultimii ani. Daca pana acum se punea accentul pe living si pe transformarea acestuia intr-un mini muzeu de antichitati si piese reconditionate, acum oamenii au redescoperit confortul mobilierului de birou de odinioara. Un scaun retapitat, slefuit si vopsit, o masuta pentru hol, un birou si o oglinda – fiecare element din aceste poze a fost reconditionat cu o atentie foarte mare la detalii. Daca gasesti o biblioteca veche in casa bunicilor, un scaun cu ornamente deosebite sau o masa de cafea dintr-o epoca indepartata, ar fi bine sa le dai o sansa, sa le reconditionezi si sa le gasesti un loc in birou tau. Iti garantam ca mobila reconditionata vintage iti da va un imbold de creativitate si productivitate.
Mobilierul din baie
Destul de putine persoane au curajul sa reconditioneze mobilierul pentru baie din mai multe considerente. Daca vrei totusi sa ai o piesa de mobilier vintage in baia ta, ar fi bine sa te asiguri ca aceasta este suficient de rezistenta pentru conditiile din baie, iar aici ne referim mai ales la nivelul ridicat de umiditate. Daca mobilierul pe care vrei sa il reconditionezi nu a fost intretinut corect de-a lungul timpului si prezinta deja semne de deteriorare, cel mai probabil nu te vei bucura daca nu il reconditionezi ca la carte (produsele de protectie impotriva umiditatii sunt esentiale in acest caz).
In concluzie, reconditionarea mobilierului reprezinta un proces destul de complex si nu tocmai rapid – asa ca, nu iti seta asteptari nerealiste (cum ar fi sa termini intr-o zi). Daca nu stapanesti foarte bine acest proces si ai nevoie de ajutor in reconditionarea mobilierului recuperat, nu ezita sa apelezi la un specialist. Multe persoane au vrut sa isi testeze limitele si sa reconditioneze o piesa de mobilier vintage si au ajuns sa o distruga pentru ca nu au avut uneltele potrivite si rabdarea necesara. Daca insa ai mai vopsit in viata ta un dulap sau o masa, ai mai slefuit un birou sau, cine stie, chiar ai dus la bun final vreun proiect DIY (Do-It-Yourself), cu siguranta vei obtine un mobilier pe gustul tau, la un pret mult mai mic decat cel din magazin. Sa nu uitam totusi ca in spatele acestei pasiuni de a reda stralucirea pieselor vechi de mobilier sta si o motivatie financiara si de ce nu, ecologica. De ce sa nu salvezi un scaun sau o biblioteca dintr-o casa ce urmeaza a fi demolata si sa iti salvezi astfel si economiile si mediul?
Sursa foto: freepik.com