Newedge » Blog » Design și Organizare Spații » Organizare bucatariei – solutii inteligente pentru aranjarea rafturilor, sertarelor si dulapurilor, pentru cea mai buna eficienta
Organizarea este importanta in orice incapere dintr-o locuinta, insa, de departe, camera care trebuie sa fie perfect pusa la punct este bucataria. Daca lucrurile nu ar fi asezate la locul lor, s-ar instala imediat haosul, iar persoana care se ocupa de treburile casnice in acea casa ar trebui sa piarda ore in sir pentru a gasi anumite obiecte, lucruri si pentru a le aseza la loc. Tocmai din acest motiv, organizarea atenta a bucatariei trebuie sa fie bifata inca de la procesul de amenajare al acestei incaperi.
In continuare, in acest articol, iti vom dezvalui ce trebuie sa stii despre organizarea sertarelor, dulapurilor de bucatarie sau a bucatariei mici, intrucat si aici trebuie luate in calcul mai multe sfaturi si recomandari utile, pentru a eficientiza la maximum spatiul disponibil.
Cuprins:
ToggleOrganizarea bucatariei – de ce este important ca o bucatarie sa fie perfect organizata
Inainte de a-ti oferi sfaturi practice cu privire la organizarea dulapului de bucatarie, iti vom da cateva argumente pentru care acest proces este atat de important in orice spatiu de acest tip. In primul rand, acest lucru permite oricui un flux de lucru mai eficient si mai practic in timpul gatitului. Avand toate ustensilele, ingrediente si echipamentele necesare la indemana si in locuri bine definite, timpul dedicat gatitului sau altor treburi casnice poate fi redus considerabil. Ba mai mult, intregul proces poate deveni mult mai placut si mai rapid.
Totodata, mai este important de mentionat si faptul ca rafturile de organizare in bucatarie pot ajuta extrem de mult la maximizarea fiecarui centimetru disponibil din aceasta incapere. Prin utilizarea lor inteligenta, poti sa optimizezi fiecare perimetru de depozitare si sa faci loc pentru toate ustensilele si echipamentele necesare intr-o astfel de incapere, care, dupa cum stim cu totii, nu sunt deloc putine, mai ales in cazul familiilor mai numeroase.
Mai mult, atunci cand decizi sa iei in calcul cele mai bune idei de organizare ale bucatariei, acest lucru poate facilita pentru proprietar si mentinerea igienei mult mai usor. Rafturile, dulapurile si sertarele bine organizate permit o curatare mai usoara si mai rapida a suprafetelor, iar prin evitarea supraaglomerarii se poate preveni si acumularea de murdarie si praf in locurile greu accesibile.
Trebuie sa mai aducem in discutie si faptul ca o bucatarie ordonata si placuta din punct de vedere vizual poate sa inspire si sa motiveze persoanele care vor gati in acest spatiu. Atunci cand totul este in ordine si la locul sau, acest proces poate deveni mai atractiv.
Asadar, o bucatarie perfect organizata este esentiala pentru a asigura o experienta placuta, eficienta celor care-si petrec, de regula, timp in aceasta incapere. Partea cea mai buna este ca exista diferite metode si solutii prin care se poate obtine aceasta ordine, iar despre asta vom discuta in continuare.
Organizarea sertarelor de bucatarie – idei utile
Cand vorbim despre metodele de organizare in bucatarie, prima data trebuie sa fie luate in calcul sertarele, care trebuie sa fie perfect eficientizate, intrucat, de cele mai multe ori, aici se instaleaza haosul. Condimentele sunt amestecate adesea cu alte lucruri si ustensile, motiv pentru care ajung sa se verse prin sertare si sa duca, astfel, la dezordine.
Tocmai din acest motiv, o modalitate simpla si eficienta de a organiza un sertar este prin gruparea obiectelor similare impreuna. De exemplu, poti crea un sertar dedicat ustensilelor de gatit, un altul pentru ustensilele de copt, iar unul pentru linguri, furculite si cutite. Aici, trebuie neaparat sa optezi pentru un organizator de tacamauri, unde se vor putea grupa aceste lucruri perfect, astfel incat sa nu fie niciodata vorba de haos.
Totodata, mai este important de mentionat si faptul ca rafturile de organizare in bucatarie pot ajuta extrem de mult la maximizarea fiecarui centimetru disponibil din aceasta incapere. Prin utilizarea lor inteligenta, poti sa optimizezi fiecare perimetru de depozitare si sa faci loc pentru toate ustensilele si echipamentele necesare intr-o astfel de incapere, care, dupa cum stim cu totii, nu sunt deloc putine, mai ales in cazul familiilor mai numeroase.
Mai mult, atunci cand decizi sa iei in calcul cele mai bune idei de organizare ale bucatariei, acest lucru poate facilita pentru proprietar si mentinerea igienei mult mai usor. Rafturile, dulapurile si sertarele bine organizate permit o curatare mai usoara si mai rapida a suprafetelor, iar prin evitarea supraaglomerarii se poate preveni si acumularea de murdarie si praf in locurile greu accesibile.
Mai mult, pentru a pastra ordinea in sertare, cutiile cu condimente pot fi etichetate, aceasta fiind una dintre cele mai bune solutii de organizare a bucatariei. Acest lucru va permite celui care vrea sa gateasca sa identifice imediat de ce are nevoie.
Trecand la urmatorul sertar, intrucat orice corp de bucatarie practic ar trebui sa aiba cel putin 4 spatii de acest tip, aici ar trebui sa fie amplasate foliile de copt, de aluminiu, plastic, pungile, sacii de gunoi sau alte lucruri similare.
Raportandu-ne la exemplul de mai sus, adica cel in care exista doar 4 sertare intr-o bucatarie, in ultimul ar trebui sa fie depozitate ustensilele de gatit mai mari, care nu pot face parte din sertarul de tacamuri, pentru ca, in caz contrar, s-ar risipi toata ordinea. Vorbim, astfel, despre obiecte de tipul unui tel, ciocan pentru snitele, polonic si alte lucruri voluminoase.
Asadar, organizarea sertarelor de bucatarie este esentiala pentru a pastra ordinea si eficienta in aceasta incapere. Prin gruparea obiectelor similare, utilizarea organizatoarelor potrivite, etichetarea cutiilor, se poate garanta cea mai buna experienta in bucatarie.
Organizarea bucatariei mici – sfaturi pentru optimizarea si organizarea spatiului cat mai eficient
Tot cand vine vorba de organizarea bucatariei, este important sa se foloseasca fiecare centimetru din incapere, astfel incat spatiul sa fie bine optimizat din toate punctele de vedere. Astfel, daca ai de-a face cu o bucatarie mica, care pare adesea destul de greu de pus la punct, exista cateva reguli pe care trebuie sa le ai in vedere, iar despre asta vom discuta in acest capitol.
In primul rand, intr-un spatiu ceva mai restrans, este esential sa se renunte la orice lucru inutil, fie ca este vorba despre simple condimente, ori de anumite electrocasnice care sunt utilizate o data la cateva luni. Ele nu trebuie sa fie aruncate, ci pot fi depozitate in alt spatiu si scoase la lumina doar cand sunt utilizate, pentru a-i oferi, astfel, bucatariei un aspect aerisit in viata de zi cu zi.
Un alt sfat important pentru maximizarea spatiului intr-o bucatarie mica este si montarea diferitelor rafturi sau suporturi de perete pentru diferite obiecte, precum ar fi canile, ustensilele de gatit, prosoapele de bucatarie si tot asa. Acest lucru va elibera spatiu pretios de pe blat si din dulapuri, unde pot fi puse alte obiecte.
De asemenea, cel putin un corp din mobilier ar trebui sa fie prevazut cu rafturi deschise, adica sa nu aiba usi. Acest lucru creeaza senzatia de spatiu mai mare.
Un alt truc important, cand vine vorba de electrocasnice, ar putea fi si utilizarea unor aparate de acest gen care sa fie multifunctionale. In acest fel, nu vor mai ocupa blatul de bucatarie o multitudine de aparate, daca unul poate face treaba tuturor.
Mai mult, intr-o bucatarie cu spatiu redus, este recomandat sa se utilizeze cat mai mult locurile ascunse, cum ar fi cel de sub chiuveta sau de sub bancul de lucru. In cazul in care aici nu exista deja dulapuri cu rafturi si sertare bine definite, trebuie neaparat sa fie integrate.
Nu in ultimul rand, esential este ca, mai intai, intr-o bucatarie mica sa se instaleze piesele de baza, precum aragazul, hota, chiuveta, frigiderul, dupa care sa se ia si decizia asupra corpurilor de mobilier ce mai pot fi integrate acolo, pentru a te asigura, astfel, ca fiecare piesa va incapea. Pentru a profita cat mai mult de tot locul, cand vine vorba de dulapuri, cele pana in tavan, bine compartimentate, ar putea fi cea mai buna decizie pentru o astfel de suprafata mai restransa.
Organizarea dulapurilor de bucatarie – cum organizezi mobila de bucatarie
Nu trebuie sa uitam nici de organizarea dulapului de bucatarie, un lucru la fel de esential in tot acest proces. Ele trebuie sa fie amplasate cat mai strategic, pentru a fi accesibile, dar si pentru a putea depozita toate lucrurile de care orice persoana are nevoie intr-un astfel de spatiu.
In primul rand, cand vorbim despre organizarea mobilei de bucatarie, ar trebui sa incepi cu dulapurile superioare, care sunt esentiale pentru depozitarea vaselor, paharelor si a altor obiecte folosite in mod regulat in viata de zi cu zi. Acestea ar trebui sa fie amplasate la inaltimi accesibile si sa fie organizate astfel incat persoanele care vor locui aici sa poata gasi rapid ceea ce cauta.
Dulapurile inferioare, adica cele de jos, sunt potrivite pentru depozitarea oalelor, tigailor, tavilor, farfuriilor si a altor obiecte mai voluminoase. Tot aici, pentru a obtine un design frumos si elegant, poti sa optezi si pentru o plinta de mobila de bucatarie, in functie de designul incaperii. Si, daca tot am adus vorba de stil, trebuie sa arunci o privire si asupra manerelor de mobila, care pot schimba aspectul intregii incaperi. Pe site-ul nostru gasesti extrem de multe variante, potrivite pentru orice desgin, pentru a personaliza, in acest fel, orice bucatarie.
Revenind la sistemele de organizare in bucatarie, langa chiuveta, trebuie sa existe si cel putin un scurgator de vase, in functie de cat e de numeroasa familia si de cate ustensile trebuie sa fie curatate zilnic.
Mai mult, nu trebuie sa uitam nici de dulapurile de colt, care sunt ideale pentru a maximiza spatiul neutilizat din aceste locuri ale bucatariei greu accesibile. Una dintre aceste piese si, mai exact, cea de langa aragaz, ar trebui sa aiba integrate si cosurile jolly, pentru a se putea depozita acolo tot soiul de uleiuri necesare la gatit, otet sau alte lucruri de acest gen.
Daca vorbim de o bucatarie mai mare, unde a ramas prea mult loc liber pe pereti, se pot lua in considerare rafturile deschise, care pot fi folosite pentru a afisa diferite lucruri decorative, precum cartile cu retete, plante sau alte obiecte de acest gen.
Daca bucataria permite, crearea unei insule poate oferi spatiu suplimentar de depozitare sub forma de dulapuri sau sertare. In plus, acest tip de mobilier este si extrem de actual, fiind un plus semnificativ pentru orice casa moderna. De asemenea, daca mai ai nevoie si de un inaltator pentru blatul de bucatarie, ori de alte accesorii diverse pentru bucatarie, la noi pe site vei putea gasi tot ce-ti doresti, fara sa fii nevoit sa cauti in diferite locuri. Totodata, produsele calitative si de lunga durata te vor ajuta sa te bucuri de cele mai bune rezultate finale.
In concluzie, speram ca aceste idei de organizare pentru dulapurile de bucatarie sa-ti fie de ajutor. Este important ca fiecare spatiu din incapere sa fie eficientizat cat mai bine, pentru ca in acest fel se va asigura si o experienta finala perfecta.