Newedge » Blog » Design și Organizare Spații » Organizare camara – Cum poate fi amenajata camara de alimente pentru a obtine un spatiu stilat si functional
Amenajarea camarii de bucatarie poate deveni o provocare, deoarece acest spatiu este deseori ticsit de diferite obiecte si alimente. Organizarea eficienta presupune ca spatiul sa fie atat unul functional, cat si stilat, asa ca necesita o planificare adecvata, in functie de dimensiuni.
Indiferent ca se opteaza pentru o amenajare traditionala sau pentru una moderna, ce presupune chiar instalarea unor solutii smart, amenajarea unei camari inseamna si respectarea unor reguli generale, ce trebuie neaparat respectate in vederea optimizarii spatiului ce trebuie sa se armonizeze cu restul casei din punct de vedere estetic si, in acelasi timp, sa fie cat mai accesibil cu putinta.
Articolul de mai jos ofera informatii importante despre organizarea unei camari, despre cum se evalueaza spatiul si nevoile proprietarilor in vederea amenajarii corecte, dar si cateva sfaturi si idei utile despre amenajarea propriu-zisa a acestei zone des folosite. In plus, se vor descoperi care sunt tendintele actuale in amenajarea camarii pentru a fi utila si stilata.
Cuprins:
ToggleAmenajare camara - informatii generale
Camara este spatiul destinat depozitarii diferitelor tipuri de alimente proaspete sau conservate, dar si a sticlelor, borcanelor, aparatelor electrocasnice sau a altor obiecte importante intr-o bucatarie. Amenajarea corespunzatoare presupune alegerea rafturilor potrivite, folosirea usii ca spatiu de depozitare, impartirea pe sectiuni si asezarea alimentelor in functie de cat de folosite sunt. Totusi, nu trebuie uitat nici stilul sau designul dorit in amenajare, deoarece acest spatiu trebuie sa completeze minunat si armonios restul casei.
Organizare camara - importanta
Organizarea camarii de bucatarie este foarte importanta din mai multe motive. Dintre acestea pot fi amintite:
- utilizarea optima a spatiului disponibil in vederea depozitarii alimentelor sau obiectelor necesare;
- observarea rapida si usoara a alimentelor care expira sau care trebuie consumate imediat;
- permite gasirea rapida a alimentelor, ustensilelor sau a altor obiecte;
- reduce riscul de risipa sau de accidente;
- duce la evitarea cumparaturilor in exces;
- mentine igiena si sanatatea la cele mai inalte cote;
- se obtine un aspect placut la interior.
Evaluarea spatiului si a nevoilor in amenajarea camarii
Utilizarea spatiului disponibil si a nevoilor intr-un mod cat mai eficient este cruciala. Inca de la inceputul proiectului trebuie sa se masoare spatiul existent pentru a afla dimensiunile acestuia. In functie de acest aspect se vor alege mai tarziu rafturile ce trebuie asezate aici. De asemenea, trebuie sa se aiba in vedere si nevoile proprietarului. Astfel, poate ca spatiul va fi destinat pentru depozitarea alimentelor, a vaselor si ustensilelor de la bucatarie, a borcanelor si recipientelor goale sau a diferitelor obiecte sezoniere. Obiceiurile de aprovizionare ale casei nu trebuie uitate nici ele.
Planificarea organizarii trebuie gandita atent. Dupa ce s-a masurat spatiul si s-au stabilit nevoile trebuie sa se faca o planificare a pozitionarii rafturilor sau a diferitelor recipiente ce vor sta aici. Camara poate fi organizata vertical sau orizontal, se pot monta rafturi suplimentare, dar si canturi sau plinte cu diferite roluri importante.
Canturile au un rol crucial in organizarea rafturilor din camara, oferind stabilitate structurala esentiala pentru a sustine greutatea produselor depozitate. Aceste elemente contribuie la prevenirea prabusirii rafturilor si asigura un suport solid pentru o varietate de bunuri. Prin functia lor de a intari structura, canturile din PVC sau ABS contribuie la crearea unui sistem de depozitare fiabil si rezistent.
Pe de alta parte, plintele joaca un rol important in organizarea camerei de depozitare prin multiple functii. Ele actioneaza ca bariere fizice care impiedica caderea sau alunecarea produselor in afara rafturilor, reducand astfel riscul de deteriorare a acestora si contribuind la mentinerea ordinii. In plus, plintele faciliteaza procesul de curatenie, prevenind acumularea de murdarie sub rafturi si protejand podeaua impotriva scurgerilor. Estetic, plintele pentru mobila de bucatarie contribuie la aspectul general organizat al camerei de depozitare, subliniind importanta unei gestionari eficiente a spatiului si a produselor depozitate. Astfel, canturile pentru blat de bucatarie si plintele impreuna reprezinta elemente esentiale pentru un sistem de depozitare functional si bine organizat.
Idei de amenajare a camarii de bucatarie
Amenajarea propriu-zisa se desfasoara dupa evaluarea spatiului si a nevoilor. Se vor avea in vedere cateva etape obligatorii, cum ar fi curatarea si pregatirea zonei, alegerea stilului si designului de amenajare, organizarea rafturilor si a spatiului si alegerea usilor, obloanelor si corpurilor de iluminat. Pentru o inspiratie foarte buna se poate observa asezarea alimentelor si obiectelor intr-un magazin sau se pot consulta diferite fotografii pe Internet. Totusi, nu este suficient, pentru ca fiecare camara are propriile caracteristici, in functie de necesitati.
Curatarea si pregatirea camarii in vederea amenajarii adecvate
Regulile esentiale de igiena sunt extrem de importante, asa ca trebuie respectate cu strictete pentru a reusi pastrarea alimentelor si obiectelor in deplina curatenie. Desi multi se gandesc prima data la design, adevarul este ca inainte trebuie sa se obtina un mediu foarte curat, sigur si bine organizat.
Primul pas ce trebuie efectuat este scoaterea tuturor obiectelor de la interior. Unele dintre ele, ce nu mai sunt necesare pot fi reciclate, altele pot fi pastrate in vederea utilizarii ulterioare. Al doilea pas este curatarea de praf, murdarie si de alte resturi a peretilor, tavanului, podelei. Acest lucru poate fi realizat cu ajutorul maturii sau aspiratorului. Al treilea pas presupune spalarea spatiului cu multa atentie la detalii si verificarea eventualelor stricaciuni (fisuri in pereti, bucati de pardoseala desfacute, defectiuni la instalatia electrica etc.). Urmatorul pas se refera la varuirea incaperii, ce va beneficia astfel de o igienizare completa.
Cateva sfaturi sunt utile in acest sens:
- gresia si faianta se dezinfecteaza foarte usor, asa ca sunt de preferat pentru montarea pe podea si pereti;
- vopseaua lavabila antimucegai este excelenta de aplicat in camara;
- gura de aerisire trebuie sa aiba o sita si sa nu permita insectelor sa patrunda la interior;
- asezarea unor crengute de cimbru pe rafturi poate preveni aparitia daunatorilor etc.
Amenajare camara de alimente - alegerea stilului
Dupa ce camara a fost bine curatata se poate trece si la alegerea stilului in care se doreste amenajata. Stilul va fi ales in functie de cel al casei, pentru a se putea completa armonios reciproc. Se poate opta pentru stilul rustic, care combina excelent lemnul si elementele naturale, oferind acel aspect de camara traditionala pe care il au spatiile organizate de bunici, la tara. Stilul modern, insa, a inceput sa fie tot mai preferat, deoarece este potrivit pentru locuintele cu aspect contemporan (ofera linii curate, simplitate, functionalitate).
Alte stiluri apreciate sunt:
- eclectic (se aduna impreuna mai multe tipuri de design);
- industrial (se folosesc metalul, betonul, finisajele in stil brut);
- retro sau vintage (adaugarea unor obiecte specifice anilor `50 - `70;
- minimalist (nu se folosesc decoruri excesive);
- personalizat (culorile si materiale alese dupa gusturile proprii).
Specialistii recomanda ca in alegerea stilului de amenajare a camarii de bucatarie sa se tina cont de functionalitate si estetica, in mod obligatoriu. In acest mod vor putea incapea, fara probleme, toate obiectele si alimentele de care este nevoie, iar camara va arata si intr-un mare fel, ceea ce este o nevoie a omului modern.
Organizare camara de alimente - amenajarea rafturilor in camara
Mobilarea spatiului este vitala pentru o buna organizare. Astfel, se recomanda sa se mearga pe exploatarea peretilor pe verticala, montandu-se rafturi supraetajate, pe corpuri mici de mobilier, pe carlige si diferite tipuri de cuiere, pe mobilier pentru colturi si pe rafturi de inaltimi diferite.
Rafturile potrivite pentru camara sunt cele realizate pe comanda, deoarece acestea se pot mula cu succes pe dimensiunile exacte ale spatiului. Desigur, exista si in comert astfel de rafturi, dar va fi nevoie de o cercetare amanuntita a ofertei de piata in vederea descoperirii produselor potrivite necesitatilor. Se pot folosi fara probleme ambele variante.
Rafturile potrivite sunt cele din lemn, PAL sau metal, asezate pe suporturi care sa le ajute sa reziste la greutatea diferitelor obiecte sau a cutiilor cu alimente. Produsele trebuie sa fie stabile, robuste si sa permita acoperirea lor cu hartie sau folie speciala pentru depozitare. Aceste rafturi trebuie asezate la diferite inaltimi pentru a permite accesul la ele in functie de necesitati. Pe cele superioare se vor pune alimente mai rezistente la caldura, iar pe cele inferioare cele care au nevoie de temperaturi mai scazute.
Rafturile retractabile pot fi folosite in camara, mai ales in cele de mici dimensiuni, organizate in spatii inguste, dar si rafturile de tip coltar. Pentru a face obiectele mai usor accesibile se pot instala rafturi si sertare glisante.
Organizarea spatiului pentru a fi util cu adevarat este foarte necesara. Astfel, se vor categorisi obiectele si se vor eticheta cutii, recipiente, rafturi cu continutul pe care il vor avea. In functie de frecventa cu care vor fi folosite unele alimente sau obiecte se va alege asezarea lor prioritara (in partea de jos cele intrebuintate des, in partea de sus cele mai rar).
Usi, obloane, corpuri de iluminat in amenajarea camarii
Usile alese trebuie sa fie obligatoriu in ton cu stilul de amenajare a casei, deoarece vor fi la vedere, recomandandu-se deschiderea lor catre exterior sau prin culisare. In acest mod nu vor incurca cu nimic atunci cand se vor scoate sau introduce diferite alimente. Materialele din care trebuie sa fie fabricate sunt lemnul, metalul, PVC-ul. Acestea vor rezista cu succes diferitelor fluctuatii de temperatura si de umiditate.
Un truc des pus in practica in ceea ce priveste amenajarea camarii este instalarea unei usi care sa aiba sertare pe interior, acolo unde pot fi depozitate diferite lucruri utile. De asemenea, mai pot fi instalate aici carlige pentru a agata mirodenii sau alte condimente necesare in bucatarie.
Pentru a regla temperatura de la exterior si a impiedica expunerea directa la soare se pot monta obloane la eventualele ferestre ale camarii (de exemplu, daca aceasta este amenajata pe un balcon sau intr-un spatiu exterior inchis). Se pot alege modele decorative, care se muleaza pe arhitectura exterioara a cladirii sau unele simple, clasice.
Corpurile de iluminat adecvate camarii de bucatarie sunt necesare, pentru ca ele vor ajuta la descoperirea acelor alimente sau obiecte de care este nevoie intr-un anumit moment. Se va opta pentru iluminarea rafturilor cu ajutorul benzii LED sau a senzorilor de miscare, acestea avand o durata de viata mai lunga decat iluminatul traditional. In centrul plafonului trebuie montat, insa, un bec pentru a obtine o iluminare suficienta.