Petrecerea timpului in bucatarie ar trebui sa fie o bucurie, mai ales pentru cei care sunt pasionati de arta culinara, dar si de cei care doresc sa transforme bucataria intr-o adevarata poveste! Amenajarea si renovarea unei bucatarii implica, de cele mai multe ori, un buget, dar si timp, pentru ca totul sa fie efectuat ca la carte. Desi bucataria clasica ramane printre preferintele multor persoane, a inceput sa castige popularitate cea in stil italian, american sau scandinav. De altfel, au fost preluate multe stiluri de amenajare a unui asemenea spatiu, printre acestea numarandu-se si bucataria cu bar.
A avea in plan construirea de la zero a unei bucatarii cu bar implica o schema complexa, bine pusa la punct, pentru ca fiecare detaliu sa isi aiba locul, iar proiectul final sa ofere satisfactia asteptata. De aceea, in continuare, in articol, vei regasi informatii referitoare la materialele pe care ar trebui sa le utilizezi pentru construirea unei bucatarii cu bar, dar si topul celor mai populare designuri pentru acest spatiu.
Cuprins:
ToggleBucatarie cu bar – cum se construieste de la zero?
Te-ai gandit vreodata cum se construieste de la zero o bucatarie cu bar? Pentru ca planul sa ia nastere si sa ofere satisfactia urmarita inca de la bun inceput, ar fi ideal sa se investeasca in materiale de calitate. Construirea de la baza a unei bucatarii poate fi dificila, mai ales daca se doreste ca aceasta sa preia valentele unui anumit stil. Pentru a construi un bar in bucatarie, trebuie sa fie luate in considerare cateva elemente. In primul rand, sunt importante dimensiunile spatiului de care dispui.
Daca, de exemplu, este o bucatarie mica, prin amenajarea intr-un anumit stil se poate oferi senzatia de spatialitate. In acest sens, ideal ar fi sa se abordeze corpuri de mobila de bucatarie care sa fie cat mai compacte, dar cu spatii de depozitare perfecte. Eficientizarea spatiului este un pas important, mai ales daca doresti ca fiecare element in parte dintr-o bucatarie mica cu bar sa aiba propriul sau loc.
Dupa ce au fost luate toate masurile spatiului care va fi transformat intr-o bucatarie, trebuie sa existe un plan pentru corpurile de mobila, dar si modul in care vor fi amplasate electrocasnicele. In conditiile in care doresti ca totul sa fie ca la carte, ar fi indicat sa alegi si sa urmezi sfaturile unui specialist in domeniu.
Materialele pentru renovarea si amenajarea unei bucatarii trebuie sa fie de calitate si sa ofere un grad ridicat de durabilitate in timp. Piesele de mobilier, gresia sau marmura trebuie sa fie alese cu o atentie sporita, iar executia lucrarii sa fie corespunzatoare. De pilda, atunci cand se ia in considerare o bucatarie tip bar, aceasta are cateva caracteristici peste care nu ar trebui sa treci cu vederea. In primul rand, o bucatarie stil bar prezinta un corp (de mobila, de cele mai multe ori) care desparte zona in care se pregateste hrana de cea de relaxare. De exemplu, daca exista un living open space, barul poate fi precum un prag despartitor intre cele doua spatii dintr-un apartament.
Pentru a construi de la zero o bucatarie cu bar, trebuie sa fie luate in considerare elemente precum:
- Nivelul pana la care se doreste ca blatul de la bar sa ajunga;
- Tipul de scaun utilizat pentru zona barului, daca se doreste ca acesta sa fie transformat intr-o zona in care se serveste masa;
- Marimea barului (ingust, lat, mic sau mare);
- Spatiul de depozitare din zona barului;
- Culoarea barului;
- Forma pe care o va avea barul;
- Sistemul de iluminat incorporat in zona barului.
Odata ce aceste aspecte sunt luate in considerare si se gasesc dimensiunile, formele si culorile potrivite, nu mai ramane decat sa se puna in aplicare planul. Pe langa toate aceste aspecte, specialistii recomanda ca barul sa fie cat mai aerisit si sa faciliteze zona in care se prepara mancarea. Atunci cand vine vorba despre materialul din care este facut barul de bucatarie, pe lista preferintelor se afla lemnul si marmura. De altfel, se abordeaza si stiluri in care se integreaza perfect metalul.
De cele mai multe ori, metalul este integrat in amenajarile interioare moderne sau de tip industrial. Pe de alta parte, lemnul este un material utilizat adeseori la amenajarile stil boho, rustic, clasic sau care sa integreze elemente cat mai naturale. Totodata, daca se va alege un blat din lemn pentru bucataria cu bar, atunci se poate inclina si spre un stil retro. De retinut faptul ca, pentru a amenaja o bucatarie cu bar de la A la Z, trebuie sa fie intocmit un plan minutios. De asemenea, exista si cateva elemente care nu ar trebui sa lipseasca, sub nicio forma, unei bucatarii cu bar, iar despre acestea poti afla mai multe informatii in continuare.
Ce nu trebuie sa ii lipseasca unei bucatarii cu bar?
Unei bucatarii cu bar nu ar trebui sa ii lipseasca un blat de calitate, rezistent la socuri si care sa aiba durabilitate pe termen indelungat. Baza barului poate avea mai multe forme. De exemplu, daca exista in plan amenajarea unei bucatarii moderne cu bar, se poate integra metalul, care, de altfel, sa constituie elementul principal. De cele mai multe ori, metalul este utilizat in amenajarile de tip industrial, care ofera un aer modern. Unii dintre specialistii din domeniu au sustinut ca amenajarea industriala ar putea fi asimilata precum un „stil rece”.
Pe de alta parte, se poate alege si o bucatarie cu bar care sa aiba un spatiu inchis la baza. De pilda, daca se doreste amenajarea unor spatii de depozitare in zona bucatariei, atunci barul ar putea fi locul ideal. Se pot monta rafturi cu usi metalice, daca se urmareste stilul industrial, sau cu rafturi din lemn, pentru ca produsele sau lucrurile depozitate sa fie mascate. Pe de alta parte, se poate lua in considerare montarea unor rafturi lungi, cat dimensiunea barului, care sa aiba usi pliabile. Un asemenea element ar putea face diferenta, mai ales daca se ia in considerare eficientizarea spatiului de care dispui.
Un alt element care nu ar trebui sa lipseasca unei bucatarii cu bar reprezinta un sistem de iluminat. Ideal ar fi ca instalatia luminoasa sa fie aleasa in functie nu doar de necesitate si design, ci si de eficienta energetica pe care o are. De exemplu, un model de bucatarie cu bar poate avea corpuri de iluminat pe LED, care sunt eficiente din punct de vedere energetic si care poate oferi o atmosfera linistitoare. Se poate alege un sistem de iluminat care poate fi actionat de la distanta, prin intermediul unei telecomenzi. De altfel, in zona barului pot fi instalate spoturi sau lampi de bucatarie special create pentru perete.
Exista idei de bar pentru bucatarie care au blat marmorat, insa perforat pentru a putea fi amplasate diverse tubulaturi speciale pentru lampile de masa. O astfel de idee poate fi utilizata in cazul unor blaturi de bar de dimensiuni mari, specific chiar stilului industrial. Pe de alta parte, un alt model de bucatarie cu bar poate avea un suport special din lemn pentru paharele de sampanie sau vin, dar si pentru sticle. Amenajarea, in sine, tine de gusturile fiecaruia!
In prezent, exista o multitudine de modele de baruri de bucatarie care fura privirile, iar cei care doresc sa ofere un refresh casei trebuie doar sa gaseasca planurile care li se potrivesc cel mai bine. Cand se construieste mobila de bucatarie, trebuie sa ai o atentie sporita la modul in care este cantuita. De exemplu, pot fi utilizate canturi PVC pentru piesele de mobilier, pentru a oferi acestora o altfel de viziune. Au rezistenta la uzura, fiind perfecte pentru corpurile de mobila din bucatarie. Componentele sunt fabricate din policlorura de vinil, ceea ce ofera un plus mobilei pe care se vor monta. Canturile PVC se regasesc in mai multe nuante, sunt versatile si reprezinta un element esential in amenajarile interioare.
Culoarea visinului, stejarul auriu, nuanta nucului sau culorile puternice, precum albastrul, rosul, violetul sau verdele pot oferi o pata de culoare spatiului care va fi amenajat. De exemplu, daca se va aborda stilul industrial, atunci de referinta sunt nuantele metalice, ceea ce vor conferi spatiului respectiv o viziune mai moderna si fresh. Exista modele de bar in bucatarie care necesita o rezistenta mai mare, mai ales daca exista un trafic intens in privinta deschiderii si inchiderii usilor rafturilor. In aceasta situatie, pot fi utilizate canturi ABS, pentru a creste gradul de durabilitate. Precum canturile PVC, si acestea sunt versatile. Foliile de cant ABS (Acrilonitril Butadien Stiren) vor feri corpurile de mobila in fata uzurii, dar si a zgarieturilor si a diferitelor loviri. Si acestea se regasesc in diverse culori si nuante, alegerea fiind mai usoara pentru cei care doresc sa isi amenajeze bucataria cu bar dupa propriile gusturi. De altfel, canturile ABS sunt fabricate din polimer rezistent.
Mai ales in cazul in care doresti sa pui accent pe partea estetica, canturile ABS sunt potrivite pentru acest aspect. Marginile si suprafetele expuse in fata anumitor riscuri, precum zgarieturi sau lovituri, nu doar ca vor oferi o armonie estetica, ci vor oferi si protectie suplimentara, dar si uniformitate.
Exista canturi pentru blat de bucatarie care vor oferi un finisaj curat si uniform. Acestea au un rol de protectie in fata apei sau a aburului. Montarea canturilor de acest fel va fi efectuata prin prelucrarea la cald. Se utilizeaza masini speciale, pentru presarea la cald, canturile fiind lipite cu indemanare si precizie. Pe marginea placii se va lipi cu un adeziv. Canturile ofera impermeabilitate, nelasand lichidele sa patrunda si sa deterioreze piesele de mobilier.
In acest sens, se pot utiliza si plinte pentru mobila de bucatarie, care actioneaza sub forma unor coltare, oferind un aspect estetic placut.
Bucatarie tip bar – ce design sa alegi pentru acest spatiu din locuinta?
Pe langa toate aceste aspecte, exista si anumite designuri care pot fi alese pentru o bucatarie cu bar. Exista idei de bucatarii cu bar care pot fi abordate, pentru a crea o atmosfera placuta, mai ales din punct de vedere vizual. In cele ce urmeaza, vei descoperi cateva modele de bar de bucatarie care pot fi abordate, pentru a oferi un refresh total spatiului de care dispui.
- Bucatarie cu bar in stil american
Una dintre cele mai populare modele de bucatarii cu bar este cel in stil american. De obicei, o asemenea amenajare ar trebui sa includa elemente din lemn masiv, predominant din stejar sau brad. O bucatarie in stil american va avea scaune inalte, cu sezut rotund, dar tapitat. Referitor la nuante, sunt preferate cele ale lemnului natural, precum nuanta maro.
- Bucatarie cu bar in stil industrial
Un alt design care ar putea fi ales este cel industrial. Bucataria cu bar in stil industrial are valente moderne si contine, de cele mai multe ori, elemente metalice in nuante de negru sau gri. In cazul unei amenajari a unei bucatarii cu bar in stil industrial trebuie sa se ia in considerare si corpurile de iluminat. Pentru a pune in valoare intreaga structura a barului, se recomanda instalarea unui sistem de iluminat ce contine abajur metalic, inchis la culoare.
- Bucatarie cu bar in stil retro sau clasic
Pe langa multitudinea de modele de bucatarii moderne cu bar se mai afla si ele in stil retro sau clasic. De cele mai multe ori, barul este construit din material lemnos, care are valente „vechi”, inspirandu-se din stilul retro. O asemenea bucatarie va atrage intotdeauna privirile si, de altfel, stilul poate fi impletit si cu elemente moderne. De exemplu, un blat de bucatarie, utilizat in zona barului, din material lemnos, poate fi combinat cu piese de mobilier albe, care au feroneria de culoarea bronzului.
In concluzie, exista o multime de modele de bucatarii amenajate cu bar care pot fi abordate in propria locuinta sau chiar si intr-un spatiu unde angajatii isi desfasoara activitatea. Inainte de a te apuca de amenajarea spatiului, ideal ar fi sa iti creezi o schema proprie prin care sa abordezi si sa ai in vedere toate elementele ce vor constitui planul final.
Sursa foto: Pexels.com